Gazdaság

Megtorpant a lízingpiac

A megszorító intézkedések a lízingpiacon is éreztetik a hatásukat: különösen az autófinanszírozás lendülete hagyott alább - ismertették a friss számokat a Magyar Lízingszövetség vezetői.

A lízing volumene az idén a harmadik negyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal, az első háromnegyedévben viszont 14 százalékkal nőtt a Magyar Lízingszövetség tagjainak adatai alapján – közölte szerdán Budapesten sajtótájékoztatón Báti Balázs, a szövetség elnöke. Az első félévben az éves növekedés még 18 százalék volt.

Jövőre tíz százalék visszaesés

A lízingpiac mérséklődő növekedését egyértelműen az autófinanszírozás csökkenése okozza – mutatott rá az elnök. Hozzátette: a megszorító intézkedések hatására a harmadik negyedévben már 12 százalékos csökkenés mutatkozott az első félév átlagához képest. A jövő év egészében 10 százalék alatti visszaeséssel számolnak a szakértők.

A háromnegyedévi adatok alapján a szövetség tagjai 700 milliárd forint értékben mintegy 900 milliárd forint értékű eszközt finanszíroztak, és ezzel a hazai lízingpiac 88 százalékát birtokolták. (Rajtuk kívül egyetlen nagy szereplő van még, 11 százalékos piaci részesedéssel a Merkantil Bank.) A szövetségben továbbra is az univerzális banki hátterű lízingcégek a meghatározóak.

Az ingatlanlízing az új sláger

A lízingelt eszközök 58,1 százaléka személygépkocsi, 16 százaléka tehergépjármű, 12,6 százaléka gép- és berendezés, 11,2 százaléka ingatlan és 1,4 százaléka műszer-, elektronikai- és IT eszközök, a többi pedig egyéb.

A személygépkocsi lízing aránya az összes lízingen belül 8 százalékponttal mérséklődött 58,1 százalékra, és értéke 403 milliárd forintot tett ki a háromnegyedév végén.

Míg a személygépkocsi lízing az első háromnegyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal növekedett, addig az ingatlanlízing piac jelentős bővülést, 150 százalékos éves gyarapodást mutatott. A harmadik negyedévi növekedési ütem már mérsékeltebb volt, 50 százalékot tett ki. Az ingatlanlízing értéke a harmadik negyedév végére elérte a 78 milliárd forintot, de ebből csak néhány milliárd forinttal részesedett a lakáslízing.

A haszongépjármű-lízing összes értéke 111 milliárd forint volt szeptember végén, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A harmadik negyedévben a bővülés elérte a 20 százalékot a Waberer’s csoport előrehozott beszerzései miatt.

A gépek, berendezések és IT-eszközök lízingjének összértéke meghaladta a 96 milliárd forintot, de ez lényegében stagnálást jelent, részben a mezőgazdasági gépek szezonalítása miatt – magyarázta az elnök.

Lobbizik a szövetség

A Magyar Lízingszövetség két területen aktív lobbitevékenységbe kezdett. Az egyik terület az európai uniós támogatásokhoz szükséges fedezet biztosítása. Az itthon hatályos szabályok szerint lízingfinanszírozás esetén csak maximum két év futamidejű lízinggel lehet pályázni, holott a futamidő általában négy-öt év. Ezért a szövetség szeretné elérni, hogy az uniós gyakorlatnak megfelelően más fedezetet is elfogadjanak a pályázótól.

A szövetség szeretné elérni azt is, hogy a gépjárművek lízingfinanszírozása esetén a zálogjogot az okmányirodák közvetlenül jegyezzék be az országos járműnyilvántartásba, mert a jelenlegi gyakorlat szerint csak vételi jogot jegyeznek be a finanszírozó nevére. Ez pedig nem nyújt megfelelően biztonságos fedezetet – hangsúlyozta a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik