Gazdaság

Körbetartozás már az uniós pályázatoknál is

A második Nemzeti Fejlesztési Terv (Új Magyarország Fejlesztési Terv) keretösszegének közel 16 százaléka (1000 milliárd forint) kerül majd a kis- és középvállalatokhoz (kkv). Azt azonban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is elismeri, hogy a 8–10 millió forint alatti pályázatokra az elmúlt időszakban nem volt érdemes pályamunkát leadni – summázta véleményét Kádas.

Körbetartozás az uniós pályázatokban

Az uniós pályázatok esetében is kezd kialakulni egyfajta körbetartozási kör, mint az az építőiparban is tapasztalható. Ha bármilyen probléma miatt leáll egy adott pályázat kifizetési folyamata, akkor kezd el kialakulni a körbetartozási lánc. A pályázó nem fizet a partnereinek vagy alvállalkozóinak, akik továbbgörgetik a tartozást külsős alkalmazottaik, alvállalkozóik felé. A pályázatok szinte kivétel nélkül utófinanszírozásos szerkezetűek, ezért a nemfizetés óriási terheket ró a cégre – foglalta össze Kádas.

Az alvállalkozói viszony a legfontosabb

Mint az elmúlt időszakban világossá vált a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége számára, a kkv-k számára fontosabb egy-egy az önkormányzatok, egyetemek vagy civilszervezetek által elindított nagyobb projektben való részvétel, tehát az alvállalkozói státus, mint egy pályázaton való közvetlen részvétel. Ez abból fakad, hogy egy kiscég számára óriási terhet jelent a pályázattal kapcsolatos bürokrácia, túl sok munkaórát venne igénybe a részvétel.

Elektronikus ügyintézés

Kádas aláhúzta, hogy az informatika létfontosságú egy kisvállalat életében, információszerzésre és kapcsolattartásra használják leginkább. A VOSZ örömmel fogadja, hogy a közszolgáltatások elektronizálása már folyamatban van, hiszen ez az egyik sarokpontja az ügyintézési idő csökkentésének.

Online-offline adóbevallás

A VOSZ optimista a kötelező elektronikus adóbevallás 2007 január 1-jével történő bevezetésével kapcsolatban – közölte a FigyelőNettel Kádas. A kezdeti időszakban mindenképpen egy minőségi párhuzamosságot érdemes fenntartani. Hiszen számos vállalkozás a változtatás miatt lenne kénytelen beszerezni számítógépeket és internetelérést, ez azonban nem várható el a cégektől, erre figyelemmel kell lenni a kormányzatnak. Kádas bízik abban, hogy az elektronikus ügyintézés képes növelni a versenyképességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik