Gazdaság

A nagy- és a kisvállalkozások is pesszimisták

A TOP-100-hoz tartozó nagyvállalatok, valamint a hazai kis- és középvállalatok rövid távú gazdasági várakozásainak tendenciája az utolsó hónapokban tért le a két éve tartó egyensúlyi pályáról, és erőteljesen csökkent. Április óta a cégek többsége számol a korábbinál kedvezőtlenebb gazdálkodási feltételekkel az év második felére. A mérséklődő derűlátást az államháztartási hiány felszámolására foganatosított kormányzati intézkedések nyilvánosságra hozatala és a pénzügyi megszorítások keresletmérsékelő hatása váltotta ki. A vállalati terhek és a központi bevételek növelésére irányuló lépések következményeként a GDP növekedési üteme jövőre mérséklődik, kedvezőtlenebbek lesznek a gazdálkodó szervezetek működési feltételei.

Az Ecostat júliusi bizalmi felmérésének eredményei az üzleti várakozások rövid távú gyengülésére utalnak a gazdaság mindkét meghatározó vállalatcsoportjában. A nagyvállalati TOP-100 konjunktúra index értéke 44 pontra, a kis- és középvállalatoké 37 pontra gyengült, a júniusi 51 illetve 47,2 pontról.

A nagyvállalatok 2006 második félévére szóló borúlátó üzleti várakozásait a romló versenyképesség, a költségnövekedés hátrányos következményei indokolhatják. Bár a külföldi értékesítési feltételek kedvezőek, élénkül az exporttevékenység, és a határon túli rendelések állománya magas, a TOP-100 több mint kétharmada nemzetgazdasági szinten a negatív tendenciák felerősödésével számol.

A hazai kis- és középvállalatok többsége negatívan értékelte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit a kiigazító intézkedések kihirdetése után. A következő fél évre nemzetgazdasági szinten rosszabbodást feltételez a cégek 72 százaléka. Saját cégük kilátásait borúlátóan ítéli meg 54 százalékuk, kismértékű javulást 16 százalékuk vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik