Gazdaság

Montenegrói botrányba bukhat Straub Elek

Straub Elek, a Magyar Telekom vezérigazgatója is belebukhat abba a botrányba, amely a társaság montenegrói leányvállalatánál robbant ki két – összesen 700 millió forintos - tanácsadói szerződés miatt – írja legfrissebb számban a manager magazin. A lap szerint a botrány a GKM egyik szakállamtitkárának kinevezését is késlelteti.

A Magyar Telekom (MT) február végén jelentette be, hogy az auditor összesen két szerződést mintegy 700 millió forint értékben kifogásol, ezért nem írja alá a társaság tavalyi mérlegbeszámolóját. A manager magazin úgy tudja, a két vitatott tanácsadói szerződést a Telekom Montenegrónál kötötték 2005 őszén: egy helyi jogi irodával jogi tanácsadásra, illetve egy offshore céggel piackutatásra. Mindkét megbízási díjat még évvége előtt elutalták, offshore cégek számláira. A lap szerint az auditor kifogásolta a kifizetés formáját, és azt, hogy az összeg nagyságával az elvégzett munka nincs arányban.

Egy független amerikai jogi iroda, a White&Case. hónapok óta vizsgálódik az MT adatai között, mivel Magyar Telekom a New York-i tőzsdén is jegyzett cég, így az amerikai értékpapír törvény kötelezi a vizsgálat lefolytatására.

A mérleg hiányában nincs a cégnek 2005-ös pénzügyi beszámolója, a jogszabályban előírt határidőig nem tartottak közgyűlést, nincs osztalék, nem ment el a kötelező éves jelentés a New York-i tőzsdére.

A botrányba a manager magazin információi szerint a Telekom Montenegro igazgatósága után – június 25-én leváltották a testület hat tagját – akár Straub Elek is belebukhat.

Szintén ezzel az üggyel függhet össze egy GKM-es szakállamtitkár kinevezésének halogatása. Az MT külföldi felvásárlásait intéző stratégiai igazgatóság két vezetője ugyanis nem dolgozik már a cégnél: Morvai Tamás igazgatóhelyettes felmondott, Balogh András igazgató pedig szakállamtitkárnak készül a GKM-be. Balogh államtitkári kinevezését ugyan Kóka János gazdasági miniszter június 20-án jelentette, de július 1-i beiktatása elmaradt, mert a tárca kivárja a távközlési cégnél zajló vizsgálatok eredményét – június végén ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálatot indított, és felszólította a főtulajdonos Deutsche Telekomot, hogy augusztus elejéig tájékoztassa a befektetőket, mi zajlik a cégnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik