Gazdaság

A 12. hét hírei

Megjöttek az első Gripenek
Kecskeméten landolt kedden az első 5 harci repülő a Magyar Légierő által Svédországtól rendelt 14 Gripen közül. A 2006. március 30-ai hivatalos átadó ünnepséget megelőzően a Honvédelmi Minisztérium szakemberei átvizsgálják a gépeket. A fennmaradó 9 repülőt több lépcsőben, 2007 decemberéig hozzák Magyarországra. Hazánk a harmadik olyan nemzet Svédország és Csehország után, amely negyedik generációs Gripenet állít hadrendbe.

Kivonul az Accor Siófokról
Eladta siófoki szállodáit az Accor Pannonia Hotels Rt. egy magyar ingatlanfejlesztő cégnek; a vevő a négy Balaton-parti hotel további üzemeltetését tervezi. Az Accor sem az értékesítés összegéről, sem az új tulajdonos kilétéről nem árult el részleteket. A francia érdekeltségű csoport magyarországi leányvállalata értékesítette továbbá a Pannonia Autókölcsönző Kft.-ben birtokolt 50 százalékos tulajdonrészét. E tranzakciókra az Accor azon üzleti stratégiájának jegyében került sor, amely szerint a csoport fő profiljára, saját márkájú szállodáinak üzemeltetésére kíván koncentrálni.

Reflexió
Letett a Splitskáról az OTP

Az OTP Bank bejelentette, hogy nem nyújt be kötelező érvényű ajánlatot a HVB Splitska banka 99,75 százalékos részvénycsomagjának értékesítési tenderén. A horvát nemzeti bank versenyjogi aggályokat fogalmazott meg az ügylettel kapcsolatban, amelyeket nem sikerült tisztázni. A zágrábi jegybank szerint, ha a Splitska bankát az OTP Bank vásárolná meg, Horvátország bizonyos régióiban olyan fokú koncentráció jönne létre, amely veszélyeztetné az egészséges piaci versenyt.

SARKADI SZABÓ KORNÉL részvényelemző:
„Talán az egyik legkedvezőbb regionális akvizíciós lehetőségtől esett el az OTP, mivel nagy riválisai, az Erste és a Raiffeisen versenyjogi akadályok miatt eleve nem indulhattak a tenderben. Másrészt különös, hogy csak most derült ki az OTP pályázatban való részvételének feltétele, miszerint már meglévő 3-4 százalékos piaci részesedését kellett volna redukálnia, ami arra utal, hogy a versenytársak az utolsó percekben is igen éles lobbi tevékenységet folytattak a háttérben. Ajánlatadás esetén a banknak két oldalról is bizonytalansággal kellett volna szembenéznie: a Splitska vételi árával és a meglévő hálózat, a Nova Banka eladási árával. Ezt figyelembe véve racionálisnak mondható az OTP visszalépése, akkor is, ha ezzel új versenytársat kap a horvát piacon. Maradt a román CEC és Ukrajna, mint terjeszkedési lehetőség, vagy a növekvő osztalék mint alternatív stratégia.”

Duzzadó amerikai adósság
George W. Bush amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében az eddigi 8180 milliárd dollárról 8960 milliárdra emelkedik majd az Egyesült Államok államadósságának maximális értéke. A módosítás szerint a Bush-adminisztráció 781 milliárd dollárnyi pluszhitelt vehet fel, ami lehetővé teszi, hogy a kormányzatnak az egyre többe kerülő iraki háború ellenére ne kelljen a kiadások lefaragásához, illetve az adóemeléshez nyúlnia. Bush eddig már négyszer emelte meg az adósságlimitet, és feltehetően nem is ez volt az utolsó.

Zöldek a Hankook ellen
Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi beruházása ellen. Emiatt több hónapot csúszhat az építkezés most márciusra tervezett megkezdése. A környezetvédelmi engedély mindennek az alfája, e nélkül egy kapavágást nem lehet ejteni, de az összes többi engedélyezési eljárás sem folytatható le. A zöld kifogások legerősebbike az, hogy az állam közpénzekből támogat egy súlyosan környezetszennyező beruházást: a gyár olyan anyagokat, köztük rákkeltő és genetikai állományt károsító adalékokat is használna, amelyeket az EU-ban 2010-ben betiltanak majd. A hatástanulmány készítői ezzel szemben azt mondják, hogy a telepítendő technológia többféle nyersanyag feldolgozására alkalmas, s betiltott anyagokat nem fognak használni.

Lassú bérkiegyenlítődés
Európában a fizetések átlagosan 4 százalékkal emelkednek 2006-ban, ezen belül a közép- és kelet-európaiak magasabb, 5,5 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, míg a kontinens nyugati felének alkalmazottai – leszámítva a spanyolokat, az olaszokat és az íreket, ahol „keleti” tempójú a béremelkedés – csupán 3,5 százalékosra. A Hewitt Associates humán erőforrás tanácsadó cég 15 európai ország – köztük Magyarország – több mint ezer magáncégének, illetve állami vállalatának megkérdezésével végzett felmérést az idén várható bérnövekedésről.

Lengyel vasárnap ne vegyen!
Hadat üzent a vasárnap is nyitva tartó üzleteknek és plazáknak a lengyel egyház. Az ötlet a parlamentben is támogatókra talált: a kis populista pártok törvénytervezetet nyújtottak be, amely tiltaná a vasárnapi munkát. A törvényjavaslat azonban alapvetően a nagy bevásárló központok ellen irányul, a kis boltok számára megmaradna a hétvégi nyitva tartás lehetősége, a tervezett szabályozás így egyértelműen diszkriminatív. Ha a törvénytervezetet elfogadják, az könnyen alááshatja a lengyel gazdasági növekedést és versenyképességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik