Gazdaság

Eltérően értékelt megvalósulás

Különbözően vélekednek a fuvarozók és a kormány a versenyképesség javítása érdekében megteendő intézkedésekről kötött tavalyi megállapodás időarányos teljesítéséről. Az érdekképviseletek március 31-ére elvárják a megvalósulást – írja a Világgazdaság.

A közúti közlekedési szolgáltatók versenyképessége javulásában meghatározó mértékű időarányos változás még nem következett be – véli a megállapodást aláíró négy szakmai érdekképviselet. Értékelésük szerint a 18 pontból négy már betű szerint, három részben teljesült, folyamatban van hat; négy pont nem, egy pedig részben nem teljesült. Elismerik tehát, hogy van eredmény, de ezt kevésnek tartják, és szerintük más, mint amit a szakma kért és elvárt, valamint amit a kormány a tavaly augusztus 23-ai megállapodásban vállalt.

Éppen ezért a versenyképesség javítása és a fenntartható fejlődés érdekében a közelmúltban a négy szervezet közösen fordult a kormányhoz. Egyebek között kezdeményezték, hogy a határidőre nem teljesített számlakifizetés esetén az inkasszójogot a Ptk.-ra alapozva kötelező szerződési elem biztosítsa a fuvarozási és személyszállítási szerződésekben. Készüljön költségalapú elemzés arról, hogy a magyar gazdaságra és társadalomra vonatkozóan milyen hatása lehet a 2008-tól bevezetni kívánt teljesítményarányos úthasználati díjaknak. Megállapodást javasoltak arról, hogyan lehet a Magyarországon bejegyzett útdíjfizetésre kötelezettek költségterhét csökkenteni.

A szervezetek továbbra is szorgalmazzák az áfabefizetési kötelezettség módosítását, hogy csak a kiegyenlített számlák után kelljen befizetést teljesíteni, valamint hogy változtassák meg a versenyképességre egyik legnagyobb hatást gyakorló, nem EU-konform gépjárműadó-rendszert és az illetékfizetésre vonatkozó szabályokat. A szakmai szervezetek továbbra is kitartanak a gázolaj jövedékiadó-tartalmának az Európai Unió által előírt minimumszintre csökkentése, továbbá a hét végi forgalomkorlátozás éjszakai feloldása mellett.

Az érdekképviseletek a tavalyi megállapodás részét képező kérdésekben a kormányzati megvalósítást legkésőbb 2006. március 31-ig elvárják. Az ezeket is tartalmazó közös levelükre kapott válasz szerint a kormány másként értékeli a megállapodás teljesülését.

A javasolt változtatások jelentős része folyamatban van, és szakbizottságokban meghatározott menetrend szerint valósul meg. A kormányzat a megállapodás számos pontjával kapcsolatban vállalta, hogy megvizsgálja azok teljesíthetőségét – olvasható Szanyi Tibornak, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérum politikai államtitkárának a négy érdekképviselet vezetőjének írt válaszlevelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik