Gazdaság

Múltidézés 25 tételben

admin
admin

2005. 09. 22. 08:00

Az idézeteket a mindenkori 25. lapszámokból (az 1957-ben még kétheti lap esetében az évzáró 23. számból), a teljesség és a reprezentativitás igényéről természetszerűleg lemondva, Zsubori Ervin vezetőszerkesztő (1997 szeptembere és 1998 márciusa között a Figyelő de facto főszerkesztője) válogatta.

1. Vasárnap van, mégis ostrom alatt állnak az üzletek. Különösen torlódik az emberáradat itt, a Kossuth Lajos utca 2. alatti nagy KERAVILL-bolt bejáratánál, amelynek egyik kirakata fölött két bűvös szót hirdetnek a neonbetűk: háztartási készülékek. (Ígéretek helyett – több háztartási gépet! -1957.)

2. A Figyelő kereteihez képest sem veti fel aktuális gazdaságpolitikai problémáink elvi kérdéseit. A lap nem elég következetes a viták lefolytatásában sem; a viták ellaposodnak, a hozzászólások nagy része mellékvágányra tereli a felvetett kérdést, s az végeredményben megoldhatatlan marad. Pedig a Figyelő igen alkalmas fóruma lehetne a még teljesen ki nem forrott, teljes egészében ki nem dolgozott közgazdasági gondolatok, elvi kérdések megvitatásának. (Bátor, alkotó közgazdasági vitákat – 1958.)

3. Az érvényben levő rendelet szerint a lakás alapterületének minden négyzetmétere után havonként – Budapesten 2,70 forintot (nem összkomfortos lakás esetén 2,40 forintot), vidéken 2,10 forintot kell bérösszeg fejében fizetni. (Hogyan állapítják meg az új lakások árát? – 1959.)

4. 170 új kávéfőzőgéppel, 500 infrasütő berendezéssel, 150 hűtővitrinnel, valamint 90 elektromos hűtőszekrénnyel látják el az idén a szövetkezeti vendéglátóipart. (Hírek – 1960.)

5. Hollandiában kísérleti kipróbálásra 50 „előfizetőnek” hordozható telefont adtak át, amellyel menet közben bárhol lehet telefonbeszélgetéseket folytatni. A kapcsolás az ország három különböző pontján elhelyezett rádióadó segítségével jön létre. Hívás esetén az 5 kg-nál kisebb súlyú berendezésen lámpa gyullad ki és a beszélgetés alatti további hívást is újabb lámpagyulladás jelzi, hat egyidejű hívásig. A Simoofon nevű új rádiótelefonból ez év végéig 50 000 db-ot terveznek üzembe helyezni. (Újdonságok a nagyvilágból – Hordozható telefon – 1963.)

6. Harmincegy országban közlekednek a Csepel Autógyár gyártmányai. A vállalat 1951-ben három népi demokratikus ország kívánságára exportált teherautókat és azóta csaknem 24 000 különféle jármű indult el Csepelről külföldre. (Magyar áruk a nagyvilágban – 1965.)

7. Autószalon az az üzlet, ahol kulturált körülmények között lehet megtekinteni és kiválasztani azt a tetszés szerinti gépkocsit, amely nincs. (Kaleidoszkóp rovat – Közgazdasági tűnődések – 1966.)

8. Az új mechanizmusban a vállalati gazdálkodás eredményessége közvetlenül hat majd a vállalatok jövedelemalakulására. Sőt, személy szerint minden vállalati vezető egyéni jövedelmére. Megnő tehát a vállalati döntések jelentősége. A vállalati eredmény javításához, a termelés növeléséhez sokoldalú információkon alapuló, átgondolt vezetői döntések szükségesek. (Jobb tájékozottság – kisebb kockázat – 1967.)

9 Közismert a jelentős változás, amelyet az új gazdasági mechanizmus az ármegállapítás terén is hozott. Korábban valamennyi árucikknek hatóságilag előírt ára volt, viszont ez év január 1-től a különböző vállalatok vezetői jogosultak az árak megállapítására. (Árpolitika a gyakorlatban – 1968.)

10. Az úgynevezett mennyiségi szemlélet idején jócskán gyártottak a vállalatok olyan termékeket is, amelyeket nem lehetett eladni, s amelyek – minthogy nem elégítettek ki valós társadalmi szükségletet – elfekvő készletté váltak. Az ilyen öncélú termelés pedig semmiképpen nem kívánatos a szocialista rendszerben. Éppen ezért szakított a reform a „termelés minden áron” gyakorlatával, és léptetett életbe olyan nyereségérdekeltségi rendszert, amely csak azt a munkát honorálja, amely hasznos nemcsak a vállalatnak, hanem a népgazdaságnak is. (A termelékenység -1969.)

11. Egy kilométer bekötőút építése 1,7-1,8 millió forint. Ha ez a bekötőút közművesített településen, városon halad keresztül, a költségek tízszeresére emelkednek, s elérhetik a kilométerenkénti 20 millió forintot is. Hasonló költségigénye van egy M7-es típusú autóút (de nem a jelenleg mindössze 11 kilométernyi, négynyomtávú autópálya) építésének is. (Az útépítés rögös útja – 1970.)

12. Ármechanizmusunkban csak viszonylagos stabilitás biztosítható. Ezért tervezzük meg az árszínvonal évi 1-2 százalékos emelkedését. Az árak emelkedése nagyobb lenne, ha a kormány nem korlátozná a vállalatokat, nem alkalmazna fékeket és hatékonyabb árellenőrzést. Egyebek mellett például a kapitalista országokban éleződő infláció, a világpiacon emelkedő nyersanyagárak hatását a kormány különböző módon, részben költségvetési támogatás útján, általában meggátolja. (A kormány munkaprogramja – 1971.)

13. Bagdadban hivatalosan bejelentették, hogy – a genfi olajtermelési egyezmények aláírása, június elseje óta – az ország déli részén levő Basrában kitermelt kőolaj ára barellenkint 2,865 dollár. Az új ár a dollár leértékelése előtti árhoz képest 11,82 százalékkal magasabb. (Hét nap a világgazdaságban – Iraki kőolajár – 1973.)

14. Nem kell kereskedelmi szakértőnek lenni ahhoz, hogy belépve a néhány napja felavatott Domus lakberendezési áruházba, rövid szemlélődés után észrevegyük: itt valami egészen új kezdődött el. A vásárló először csak ámul az otthonteremtés hangulatához végre méltó környezeten. Ámulata aztán tartós varázslattá válik, ahogy megismerkedik a Róbert Károly körút Lehel út sarkán emelkedő impozáns épület „titkaival”. (Persze, nem az első napok ostromállapotának, tömegpszichózisának pillanataiban!) (A Domus-lecke – 1974.)

15. Néhány hete olcsóbb volt narancssalátát készíteni, mint paprikás krumplit főzni. Nem csoda. Az eddigi legolcsóbb ételt az importált olasz burgonya és a holland hagyma emelte delikátesz rangra. Kifogyott a magyar nyersanyag. (Miért drága a zöldség? – 1976.)

16. MZT árokásó gép emelőgémjéhez eredeti, 7524/32224 típusú csapágy kapható a Magév Észak-Dunántúli Alközpontjában. Cím: 9027 Győr, Puskás Tivadar u. 19. (Hirdetés – 1978.)

17. Az 1980-ban bevezetett új ár- és szabályozórendszer előrelépést jelent, önmagában azonban a legjobb szabályozórendszer sem képes elérni, hogy a vállalatok valóban a lakosság keresletének megfelelő kínálatot alakítsanak ki, s hatékonyan működjenek. Ehhez elengedhetetlenek olyan pótlólagos eszközök is: mint például a verseny. (Belkereskedelem – Versenyt az ellátásért – 1981.)

18. A Csavaripari Vállalat 1982 januárjától – mert az import elhúzódása miatt készáru készletei radikálisan megcsappantak – áttért a korábbi negyedéves szállítási határidőkről a féléves rendelés-visszaigazolásokra. (Egy vállalat – két funkció -1982.)

19. Lengyelországban és Magyarországon a politikai vezetés a mostani szovjet irányvonalat megelőzően kezdett társadalmi-gazdasági reformba, és ezért az elmúlt évek szovjet fejleményei megerősítették a reformkurzust. A reformfolyamat és a gazdaság teljesítménye azonban mindkét országban gyenge, eredménye nem képes „visszacsatolásként” muníciót adni a gorbacsovi politikának. (Utak és útelágazások Kelet-Európában – 1988.)

20. Itt az ideje, hogy belássuk, a politikai demokrácia tartósan csak gazdasági demokrácián alapulhat, a gazdasági demokrácia pedig azt jelenti, hogy a gazdaság legfontosabb „láncszeme” a motivált egyén, az erős család, a gazdaságilag autonóm helyi közigazgatás és a sok kisvállalkozás. (Reform – alulról építkezve – 1989.)

21. A jövedelemkiáramlás és a restriktív pénzpolitika bizonytalansága, főként az élelmiszerárak alakulása és a féloldalas piaci viszonyok együttesen valószínűsítik az év végére különösebb kockázat nélkül prognosztizálható 25-30 százalékos inflációt. (Fogyasztási szerkezet – Harmincszázalékos infláció – 1990.)

22. Kísértet járja be Európát. A nyugdíjas tömegek kísértete. (Nyugdíjreform – A jövő évezred regénye – 1995.)

23. A bővítés néha végtelennek tűnő története akkor gazdagodhat lényegileg új epizóddal, ha az európai politikusok ráébrednek, hogy a folyamat elhúzódása olyan válságjelenségeket produkálhat, aminek kezelése többe kerül, mint a csatlakozás cechje. (Az EU-bővítés üzlete – Tétek nélkül – 2000.)

24. A pénzügyi szuperfelügyelet elnöke állítja, a Pannonplast-felvásárlás körül tartott vizsgálat miatt érte brutális támadás. (Felügyeleti botrány – Rejtett dimenziók – 2003.)

25. A kormányfő bejelentette: akinek még van valamilyen adóötlete, az emelt díjas sms-ben beküldheti a Miniszterelnöki Hivatalba. (Légből kapott – 2005.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.