Gazdaság

Csúcsot döntött Rippl-Rónai képe

A szinte a semmiből felbukkanó Rippl-Rónai-képet, a Kalitkás nő I. című festmény vázlatát 590 400 dollárért (120 millió forintért) adták el Chicagóban. Ezzel a Kalitkás nő I. című kép előképe a legdrágábban eladott modern magyar festmény lett.

Az elért ár nemzetközi figyelmet is keltett és a magyar festészet értékeire irányítja az érdeklődést, hiszen ez a Rippl-Rónai-ár az eddigi amerikai Rippl-Rónai-rekord ötszörösét érte el. 1998-ban az Anella virággal című képet 105 000 dollárért adták el.

A magyar műtárgypiacon mostanában többször is sikerrel járhattak a kincsvadászok: nyár elején a Sotheby’s-nél bukkant fel Munkácsy Ásító inasa, most pedig Chicagóban egy olyan Rippl-Rónai került elő, amelyik fontos előképe a Nemzeti Galériában őrzött és rengeteget reprodukált Kalitkás nőnek – írja a Napi Gazdaság.

A Kieselbach Galéria tulajdonosa, Kieselbach Tamás – aki Rippl-Rónai életművének kutatójaként is minden fórumon igyekszik felhívni a szakma és a közönség figyelmét a most előkerült festményre, és aki Párizsban szóbeli szakértői véleményt mondott róla – a Modern Magyar Festészet 1892–1919 című könyvében a Kalitkás nőt választotta a modern magyar festészet nyitóképéül, mert szerinte jól jelképezi azt a kort, amelyben a magyar piktúra európai szintűvé vált.

A most Chicagóban kalapács alá került Kalitkás nő I. még reprodukcióban sem volt ismert, de azt tudni, hogy 1947-ben került az Egyesült Államokba, Bánóczi Dezső gyűjteményébe. Kieselbach Tamás most ismét felhívta a figyelmet, hogy a műtárgyak „haladási iránya” eddig külföld felé tartott, és csak az utóbbi időben látszik megfordulni ez a tendencia. Rengeteg érték veszett el a háború után, és hogy mi hol lehet, az egy kirakós játék, amiben csak most kezdik el összerakni a mozaikkockákat. Arra a kérdésre, hogy nem érzett-e vágyat beszállni a vasárnapi chicagói licitálásba, azt mondta, hogy természetesen felmerült benne, de aztán úgy döntött, hogy mint művészettörténész vállalja fel az ügyet és mindent megtesz azért, hogy a festmény értékességét és jelentőségét tudatosítsa mindenkiben. Persze leginkább annak örült volna, ha a tulajdonosok őt keresik és találják meg ezzel a festménnyel, de Chicago messze van Budapesttől.

Rippl-Rónai műveinek aukciós áraiban nagy a szóródás. Itthon a legtöbbet, 58 millió forintot 2003-ban a Kieselbach Galéria árverésén fizettek a Sárga zongoraszoba című festményért, külföldön pedig 1998-ban a New York-i Sotheby’s-nél a Nő virágokkal című képért 105 ezer dollárt, és ugyanabban az évben a londoni irodában a Zorka című képért 58 ezer dollárnyi fontot.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik