Gazdaság

Készül a vészforgatókönyv a BA privatizációjára

admin
admin

2005. 09. 07. 15:12

Biztos, hogy nem lesz rá szükség, de készül egy vészforgatókönyv, amely csak akkor lép életbe, ha megakad a Budapest Airport privatizációs eljárása – állítja a privatizációs szervezet.

Szinte biztosra veszi az ÁPV Rt., hogy a Budapest Airport (BA) Rt. folyamatban lévő privatizációját a társaság ellen indított munkaügyi per nem fogja megakasztani. A repülőteret üzemeltető cég üzemi tanácsa első fokon pert nyert a munkaadójával szemben, az előzetes egyeztetés állítólagos elmaradása miatt. A nem jogerős ítélet érvényteleníti a BA eladását, a társaság azonban fellebbezett. A privatizációs szervezet ellenkező előjelű jogerős ítéletre számít. „Ennek ellenére már dolgozunk egy vészforgatókönyvön arra az esetre, ha másodfokon is a BA-t elmarasztaló döntés születik” – jelentette ki Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen.


A szervezet úgy véli, hogy még a BA pervesztése esetén is legfeljebb néhány hét csúszással lezárható lenne a privatizáció. Az ÁPV-nek ugyanis elég nagy mozgástere van, megteheti például azt is, hogy a második körbe bejutott öt pályázót meghívja egy új eljárásra, miután a mostanit megszünteti. „Vannak technikák arra, hogy a befektetők érdeklődését fenntartsuk, és a BA nem fog kevesebbet érni a szemükben csak azért, mert egy pert esetleg elveszít” – mondta a vezérigazgató. Így várhatóan a pertől függetlenül tartható lesz az előzetes terv, hogy az eladást az év végig befejezzék.


Vági leszögezte, hogy munkaügyi kérdésekben a szakszervezetek és az üzemi tanács a BA vezetésével tárgyal, az ÁPV Rt. csak a privatizációt vezényli. A vezérigazgató elmondta, hogy a BA dolgozói nem kaphatnak részvényeket az eladáskor, mert a társaság nem tartozik abba a körbe, amelyeknél a privatizációs törvény erre lehetőséget ad. A munkavállalók emiatt hátrányosabb helyzetben vannak, mint más társaságok esetében, ezért az ÁPV augusztusban alkut kínált a szakszervezeteknek. A Postabank privatizációját vették példának, ahol a dolgozói részvényeket a pénzintézet magánkézbe adása után a befektető némi felárral megvásárolta. Az összehasonlítás alapján 3,5 hónapnyi egyszeri bónuszt ajánlottak az átlagosan 180 ezer forintos havi bruttó bérrel rendelkező BA-alkalmazottaknak, az érdekképviselet azonban ezt kevesellte.


Vági szerint többet nem adhatnak, mert az általános béremelést is beleszámítva ezzel a lépéssel már „felélik” a BA idei nyereségét, a jövő évi profitról pedig nem dönthetnek, mivel akkor várhatóan már új tulajdonosa lesz a cégnek. Az elutasítás óta azonban a felek nem tárgyalnak egymással. A kollektív szerződés megújításának részleteiről viszont a BA vezetése a hét eleji sztrájk után tovább egyeztet az érdekképviseletekkel. A cég az előzetes tárgyalások alapján (visszamenőleges hatállyal, idén januártól számítva) legfeljebb 8 százalékkal fejelheti meg a már megadott 6,4 százalékos idei bérfejlesztést. Nagyobb arányú emelés esetén borulna az üzleti terv, amit viszont a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt. nem hagyna jóvá. A szakszervezetek viszont egyelőre még legalább 10 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, és ennek elmaradása esetén ismét sztrájkba léphetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.