Gazdaság

A hét végén csökkent az olaj ára

Két dollár körüli mértékbe csökkent pénteken a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a hírre, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a következő harminc nap során összesen 60 millió hordó kőolajat és feldolgozott olajterméket szabadít fel stratégiai tartalékából.

Az Egyesült Államokban – amely a világ legnagyobb energiafogyasztója – ellátási gondok keletkeztek üzemanyagból, miután a hét elején a Katrina hurrikán komoly károkat okozott az ország energiaszektora központjának számító Mexikói-öbölben, ahol napi közel két millió hordó olajfeldolgozói kapacitás esett ki. A szokásos termelés 88,5 százaléka pénteken még mindig állt.

A párizsi székhelyű IEA bejelentette, hogy mind a 26 tagja részt vesz a tartalékok felszabadításában. Európából Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország ajánlott fel benzint, ami legkorábban 10 nap múlva érkezne meg az Egyesült Államokba.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 1,90 dollárral 67,57 dollárra gyengült. A NYMEX hétfőn zárva lesz.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent októberi lejáratra 2,59 dollárral 65,13 dollárra hanyatlott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik