Gazdaság

Irodák a zsebben

Bár számos telefon-bejelentés történt a Cannes-i 3GSM fórumon, a konferencia közönségénél legtöbbet látott és aktívan használt készülék az új 9500-as Nokia Kommunikátor, illetve annak kecsesebb verziója, a gyártó által okos telefonként (smartphone) aposztrofált 9300-as volt. Az üzletemberek új státusszimbólumai január közepe óta kaphatók Magyarországon, e tény pedig jogosan vetheti fel a készülékcsere gondolatát a régebbi kommunikátor-tulajdonosok és szimpatizánsok körében egyaránt.

Nokia Kommunikátor 9500

 

Kinek? Irodájuktól gyakran távol lévő üzletembereknek.
Mennyiért? Bruttó 225 ezer forint.
+ Letisztult design, magas szintű internetezés.
– A méret- és súlycsökkenés ellenére is robosztus külső.

A 9500-as telefon a nagy testvérekhez képest (9210, 9210i) 22 grammal könnyebb, előlapja végre cserélhető, a korábbiak tégla jellegét pedig áramvonalas, merész vonalvezetés árnyalja. A készülék antennája eltűnt, hangszórója a telefon hátuljáról az előlapra vándorolt. Belső kijelzője olvashatóbb, élesebb és kontrasztosabb. A kommunikátor egyéb újdonsága a VGA kamera, a 80 megabájtra növekedett memória, a multimédiás üzenetküldés, valamint az USB csatlakozás. Az EDGE-et és Wi-Fi 802.11b-t támogató, háromsávos kommunikátor gyors és bárhol elérhető hozzáférést biztosít az internethez, valamint a vállalati szolgáltatásokhoz. A készülék tulajdonosa a legnépszerűbb irodai alkalmazásokat is „zsebre vághatja”. Ilyen az elektronikus levelezés, a személyes információkezelés, a böngészés, a vertikális vállalati alkalmazások, a dokumentum-, táblázat- és prezentáció-készítés, amivel az utazó üzletemberek menet közben is kitölthetik a holtidőket.

Nokia Kommunikátor 9300

Kinek? Üzletasszonyoknak.
Mennyiért? Bruttó 190 ezer forint.
+ Hangszóró az előlapon.
– A szoftver kissé lassú, ami a belső parancsvégrehajtásnál szembetűnő.

A felhasználók kis kommunikátorként is emlegetik a 9300-as okos telefont, amely – beépített fényképezőgép és WLAN támogatás nélkül – a GPRS felturbózott változatával, az E-GPRS-sel élni tudó felhasználók kegyeit keresi. Az ékszerdoboz külsejű telefonban 80 megás memória áll a felhasználó rendelkezésére, amely külön megvásárolható MMC-kártyával 2 gigásig bővíthető. Ez a tárterület bőségesen elegendő a kontaktlisták, az e-mailek, dokumentumok, prezentációk, szöveges és multimédia üzenetek, csengőhangok, adatbázis-állományok, határidőnapló-bejegyzések, táblázatok, prezentációk raktározására. A Nokia 9300 infravörös és Bluetooth csatlakozásra is képes, így a felhasználók kétféle módon, vezeték nélkül szinkronizálhatják telefonjukat személyi számítógépükkel vagy laptopjukkal, illetve cserélhetnek adatokat más mobilkészülékekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik