Gazdaság

A világ legnépszerűbb papírja a BÉT-en – Itt van Amerika

Február elsejétől immár a hazai parketten is lehet kereskedni az amerikai QQQ befektetési alappal.

Végre egy kitörési lehetőség az elmúlt esztendő siralmas tőzsdei befektetési kínálata után! – értékeli Makray Péter, az Erste Befektetési Rt. elemzője a QQQ alap papírjának a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) való bevezetését. A QQQ ugyanis nem más, mint árfolyamértéken számítva a legnagyobb, napi 2,5-3,0 milliárd dollár forgalmú amerikai értékpapír. E részjegy mögött egy olyan zártvégű, az amerikai értékpapírjog szerint létrehozott befektetési alap áll, amelynek letétkezelője a Bank of New York. A társaság a forrásait a Nasdaq-100 index összetételének megfelelő értékpapír-portfólióba fekteti be. A portfólió pontosan követi az index összetételét, s csak minimális költség terheli, így az értékpapír árfolyama jól tükrözi az index változását. A Nasdaq-100 index értékét 40-nel elosztva kiszámítható a QQQ elméleti árfolyama.

A világ legnépszerűbb papírja a BÉT-en – Itt van Amerika 1ÖTLETES. “Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de a QQQ debütálása mindenképpen ráirányíthatja a magyar befektetők figyelmét a külföldi részvényekre. Ez pedig a haldokló magyar tőzsdébe egy kis életet lehelhet” – egészíti ki a fentieket Makray Péter. Persze abban mindenki egyetért, hogy február elején nem fogják a magyar befektetők megrohamozni a brókercégeket, hogy vegyenek a papírból, de arra számítanak az alkuszok, hogy az új termék új rétegeket vonzhat a piacra, esetleg olyanokat is, akik az utóbbi időben kiábrándultak a hazai tőzsdéből.

A bevezetés persze nemcsak a külföldi befektetési lehetőségeket népszerűsíti. Azzal Móró Tamás, a QQQ bevezetését kérvényező ConCorde Rt. termékfejlesztési vezetője is egyetért, hogy ez cége számára is hatásos marketingfogás lehet, de mint mondja, ennél azért többről van szó. Becslések szerint a hazai befektetők által külföldi részvényekkel lebonyolított (havonta mintegy 4,5-5,0 milliárd forintos, az összes tőzsdei adásvétel 5 százalékát képviselő) forgalomnak jelenleg 15-20 százalékát adja ez a termék. “Így valóban keresettnek nevezhető – mutat rá Móró -, ami indokolttá tette a bevezetést”. A QQQ a BÉT szabadpiacán forog majd. Költségben és elszámolásban megegyezik a többi részvénnyel, így a vásárlónak pontosan ugyanazt kell tennie, mint ha például a Matáv-részvényt venne. A QQQ ára forintosított, és adózása is teljesen azonos a magyar részvényekével.

A szakemberek elsősorban olyanoknak ajánlják ezt a befektetési lehetőséget, akik szeretnék forintjaikat a nemzetközi piacokon fialtatni, ugyanakkor csak közepes kockázatot akarnak vállalni. Mivel a Nasdaq elsősorban a technológiai társaságok gyűjtőhelye (lásd a táblázatot), ezért az ott jegyzett papírok nagyobb növekedési lehetőségeket rejtenek magukban, mint a hagyományos iparágak cégeié. De ahogy az látható volt 2000-2001 folyamán: az index nemcsak az 5000-es magasságot volt képes megjárni, de onnan jóval 2000 pont alá is le tudott esni. Így jócskán bukott, aki erre a lóra tett. Ugyanakkor keresni is lehetett a papírral: aki például a tavaly szeptember 11-ét követő mélyponton “szállt be”, az mára több mint 30 százalékos profitot tudhat a zsebében. Persze a kockázatot részben csökkenti, hogy a QQQ bármilyen más alaphoz hasonlóan diverzifikált. Növelik viszont a rizikót a forint/dollár árfolyam változásából adódó ingadozások.

A világ legnépszerűbb papírja a BÉT-en – Itt van Amerika 2KOCKÁZAT. A hazai szakértők várakozása szerint egyelőre nem túl nagy számban térnek át a BÉT-re azok, akik eddig a QQQ-val közvetlenül kereskedtek, de megalapozhatja a külhoni részvények létjogosultságát a magyar parketten, ha most viszonylag sokan rákapnak a külföldi befektetések ízére. Joggal merülhet fel a kérdés a befektetőkben, hogy miért nem vezetnek be több külföldi részvényt a kis magyarországi parkettre. Fecser Ildikó, a BÉT üzletpolitikai főosztályának vezetője szerint a válasz egyszerű: “Ahhoz, hogy egy új termék bekerülhessen, a bevezetést kérelmezőnek bizonyos feltételeket teljesítenie kell. Az egyik legfontosabb kitétel például a kényszerbeszerzés biztosítása, arra az esetre, ha valamelyik brókercég nem tud teljesíteni egy adás-vétel során. Ez csak akkor megoldható, ha a részvény kellően likvid, és elegendő van belőle az országban. Ennek jelenleg csak a QQQ felel meg teljes mértékben”.

A BÉT egyébként egyértelműen üdvözli a ConCorde Rt. lépését, annál is inkább, mert ez pluszbevételt hozhat a tőzsdének is. Fecser Ildikó szerint a QQQ “állatorvosi ló”, amely vélhetően majd több követőre is talál, ha sikeresen túléli az itthoni kezdeti megpróbáltatásokat. A befektetőknek azonban azzal tisztában kell lenniük, hogy a QQQ-ról kevesebb információ érhető el (legalábbis magyar nyelven), mint a magyar részvényekről. Kezdetben ezért is várható némi idegenkedés e papírral szemben. A labda a brókercégeknél van: a jó termék adott, rajtuk múlik, hogy azt mennyire lesznek képesek megszerettetni a piaccal. A kezdeményezés egyik legfőbb sikere az lehet, hogy hozzájárul egy új befektetési alternatíva itthoni elterjedéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik