Gazdaság

TÍZ DEKA TELEFON

admin
admin

1996. 12. 18. 00:00

A Motorola 1956-ban jelent meg a mobiltelefon-piacon, majd rá három évre bevezette kézi mobiltelefon-családját. Négy évvel később pedig megkezdte a mobil rádiók, felügyeleti egységek, bázisállomási berendezések gyártását a továbbfejlesztett mobiltelefon-szolgáltatás rendszeréhez. 1972-ben saját celluláris rendszerével, 1973-ban 1,1 kilogrammos, első generációs hordozható kézi telefonjával rukkolt ki. Nyolc évvel később egy teljes kísérleti rendszert állított fel Washingtonban és Baltimore-ban. A társaság 1984-ben vezette be a világ első kereskedelmi használatra szánt celluláris, hordozható kézi telefonját. 1989-ben dobta piacra a MicroTAC zsebtelefont, amely a maga 303 grammjával a világ legkisebb készüléke volt. Két év múlva mobil celluláris telefonja a világon elsőként kapott típusengedélyt TDMA (időosztásos, többszörös hozzáférésű) technológiával. Ugyanebben az évben mutatta be a Motorola, szabadalmazott szolgáltatással, az első olyan vezeték nélküli telefont, amely lehallgatás ellen is védelmet nyújtott. 1992-ben született meg ultrakönnyű, kevesebb mint 170 grammos celluláris telefonja, és ugyanebben az évben vezette be a csengés helyett “reszketős” telefonos szolgáltatást, a VibraCall-t. Az idén kibocsátott Motorola StarTAC celluláris telefonocska már könnyebb mint tíz deka párizsi, mindössze 88 gramm. Ugyancsak az idén mutatta be a Motorola a GSM MAP “multimédiás” telefon prototípusát, amely a celluláris telefonhívások, faxok és e-mail küldésére és fogadására, az Internethez való hozzáféréshez is alkalmas egyetlen integrált egységben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.