Gazdaság

Őszbe csavarodunk

TOVÁBBRA IS BOTRÁNYOKTÓL HANGOS A MAGYAR KÖZÉLET. Miközben folytatja vizsgálatát az ÁPV Rt.-botrány kapcsán létrehozott parlamenti bizottság, a lapokban egyre-másra jelennek meg olyan hírek, amelyek különböző gyanús privatizációs ügyekről szólnak. Legutóbb a Diósgyőri Gépgyár eladása kavart indulatokat. Ezzel egy időben Szekeres Imre MSZP-frakcióvezető bejelentette, hogy pártja privatizációt ellenőrző állandó parlamenti bizottság felállítását javasolja.

FOLYIK A MAGYAR HITEL BANK PRIVATIZÁCIÓJA. Lapzártánkkal egy időben dönt a kormány a pénzintézet magánosításáról. A két pályázó közül – a Figyelő információja szerint – az ÁPV Rt. a holland ABN-Amro Bank ajánlatát javasolja elfogadásra. A bank részvényei állítólag a névérték mintegy 200 százalékán kelnek el.

MEGKEZDTE MUNKÁJÁT AZ ÁPV RT. VEZÉRKARA. Kiemelt ügyekként kezelik majd az energetikai cégek privatizációját, valamint a részvénytársaság szervezetének ésszerűsítését, a vagyonkezelésre történő felkészítését – nyilatkozta az új igazgatóság első ülése után Kovács Árpád, a testület elnöke. A múlt héten egyébként letette a hivatali esküt a privatizációt felügyelő tárca nélküli miniszter, Csiha Judit, s az ipari és kereskedelmi tárca új első embere, Fazakas Szabolcs is.

EGYSZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓT JÓSOLT AZ EZREDFORDULÓRA MEDGYESSY PÉTER. A pénzügyminiszter prognózisában az infláció mértéke a következő két esztendőben 5-5 ponttal csökken, így 1999-2000-re, ha a gazdasági makromutatók megfelelően alakulnak, esély van arra, hogy Magyarországon az infláció 10 százalék alá kerüljön. Ezzel kapcsolatban Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke arról beszélt a brüsszeli kiadású The Wall Street Journal Europe hétvégi számának adott nyilatkozatában, hogy az infláció csökkenésével lehetővé válik a forint havi 1,2 százalékos leértékelési ütemének mérséklése.

NINCS NYUGALOM AZ AGRÁRTERMELŐK KÖRÉBEN. Az érdekképviseletek szerint csak részben pótolta mulasztását Lakos László földművelésügyi miniszter, amikor nemrég egy agrárfórumon meghirdette a búza, a tehéntej és a vágómarha jövő évi garantált árát. A termelők úgy vélik, hogy a felsorolásból kimaradt a vágósertés, holott arra szintén október 1-jéig kellett volna kihirdetni az árgaranciákat. Ehhez a szektorhoz kapcsolódik az a hír is, hogy 1-2 héten belül zöld utat kap a kukorica- és lisztexport. Agrárszakértők véleménye szerint e döntés nyomán megáll a kukorica árának hetek óta tartó folyamatos zuhanása.

JÖVŐRE 20,8 SZÁZALÉKKAL EMELIK A KÖZALKALMAZOTTAK BÉRÉT. A költségvetési intézmények érdekegyeztető tanácsának ülésén nemcsak erről, hanem arról is megállapodás született, hogy a következő évtől kezdve csak február 1-jétől emelkednek a bérek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik