Gazdaság

A PM 1997-ES KÖLTSÉGVETÉSI IRÁNYELVEI – Konfliktusos konszenzus

admin
admin

1996. 06. 12. 00:00

A József nádor téren elkészítették a jövő évi költségvetési irányelveket – a kormánypárti szakértők által támogatott anyag várhatóan jövő héten kerül a kormány elé. A pénzügyi tárcánál adómérsékléssel is számolnak, ez azonban komoly megtakarításokat követel meg a közkiadásoknál, ami akár látványos konfliktusokkal járhat.

Számottevő politikai támogatás körvonalazódik a Pénzügyminisztérium (PM) által összeállított 1997-es költségvetési irányelvek mögött – legalábbis ezt volt hivatva elősegíteni Medgyessy Péternek a két kormánypárti frakció gazdaság- és pénzügypolitika iránt érdeklődő tagjaival folytatott múlt hét pénteki találkozója. Gaál Gyula frakcióvezető-helyettes, az SZDSZ költségvetési ügyekben talán legjártasabb képviselője újságíróknak egyenesen úgy fogalmazott: megnyugtatónak találja az irányelveket, mivel azok soha nem látott mértékben tükrözik a kormánykoalíció eredeti gazdaságpolitikai programjának lényegét és azokban pártja elképzelései is visszaköszönnek. Lényegesen csökken a nemzeti jövedelem újraelosztásának mértéke, elsősorban azért, mert a személyi és a társasági adóból egyaránt kisebb bevételt tervez a költségvetés. Az irányelvek kisszámú, de világos preferenciát fogalmaznak meg. Mindenekelőtt növekszik a közvetlen kormányzati szerepvállalás az infrastrukturális beruházások, a kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás terén. Több pénz jut a közbiztonságra és a feketegazdaság ellen mozgósítható közhivatalok erősítésére. Az adószabályok módosítása révén pedig növelik a vállalkozások befektetési kedvét, illetve a versenyszféra mozgásterét.

Az adóbevételek csökkentésének azonban ára van: szigorú gazdálkodási rezsim és érdemi megtakarítások lesznek a közkiadások terén, ami – s erre Medgyessy Péter külön is felhívta a figyelmet – jelentős konfliktusokkal jár majd. Ezek kezelésében lesz szükség a politikai támogatásra, amit a pénzügyminiszter – szóban legalábbis – a kulcspozícióban lévő frakciótagoktól meg is szerzett. Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy tisztában vannak vele: az államháztartás reformján kívül nincsen más forrás a gazdaság növekedési pályára állításához. Úgy vélik azonban, hogy az érdemi gazdasági növekedés feltételei kialakulóban vannak, így ezek erősítésén túl elsősorban az infláció megfékezésére és a jövedelmek reálértékének megőrzésére kívánják fordítani a figyelmet.

Miként szabályozzák az irányelvek a tb-alapok és a központi költségvetés kapcsolatát, illetve állítanak-e keményebb korlátot a tb-önkormányzatok gazdálkodása elé? Gaál képviselő a Figyelő kérdésére adott diplomatikus válasza – “valamennyien nagyon fontosnak tartjuk a gyors és hosszú távra szóló reformot” – azért sejteni engedi a költségvetési irányelvek politikai támogatottságának határait. Az Országgyűlés egyébként éppen a napokban határoz arról az indítványról, amely szerint ha a tb-önkormányzatok nem terjesztik be a törvény által előírt határidőre a költségvetésüket, akkor ezt a PM teheti majd meg helyettük.

A pénzügyi tárca államháztartási ügyekért felelős helyettes államtitkára, László Csaba – aki PM-szóvivői minőségében először lépett a nyilvánosság elé – hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap delegációja június 17-étől vizsgálja a magyar gazdaság helyzetét. S bár teljes biztonsággal még nem látható, hogyan alakulnak az 1996-os év mutatói, s hogy mennyire bizonyulnak teljesíthetőnek az 1997-es elképzelések, a PM-ben úgy gondolják: a gazdaságpolitika alapvető megváltoztatását semmi nem indokolja. Ígérete szerint a nyugdíjreformra vonatkozó részletes javaslatok szeptember végére elkészülnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.