Élet-Stílus

Elvadult kenguruk tucatjai ugrándoznak egy skót szigeten

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 09. 16. 10:30

Az élőhelyüktől több ezer kilométerre költöztetett állatok már hetven éve élvezik a skót időjárást.
Korábban a témában:

A brit szigetvilág a csodák földje, ahol az emberek évszázadokon át meséltek mitikus lények, így a Loch Ness-i szörny, a mawmani bagolyember, sárkányok, vagy épp a sellők felbukkanásáról, de számos alkalommal megesett az is, hogy a dúsgazdag családok egy-egy messzi földről hozott házi kedvence indult felfedezőútra a vadonban. Egyik sztori sem alakult azonban olyan furán, mint a Skót-felföld határán fekvő festői tó, a Loch Lomond egyik szigetén, Inchconnachanon történtek.

Az ország legnagyobb tavának közepén lévő lakatlan földdarabon a húszas években jelent meg Lady Arran Colquhoun hétvégi háza, ahol a második világháború után nem épp odaillő állatok bukkantak fel:

Bennett-kenguruk, azaz vörösnyakú wallabyk.

Az Ausztrália délkeleti partvidékén, illetve Tasmániában élő erszényesek Colquhoun lámákat és más egzotikus állatokat is felvonultató magánállatkertjéből kerültek a szigetre, számuk pedig gyorsan nőni kezdett – annak ellenére, hogy az állományból több példányt is brit állatkertek, illetve a felső tízezer egyes tagjai kaptak meg –, így a csúcson már hatvanöten voltak.

A Lady 2013-ban, 94 évesen elhunyt, de az állatok ma is háborítatlanul ugrándoznak a szigeten, annak ellenére, hogy egyes vélemények szerint sikeresen pusztítják a Skócia legritkább madarának számító siketfajdokat. Mások ezzel nem értenek egyet, hiszen a populációt hetven év alatt nem érték károk, sőt, a fajdok baj esetén képesek lennének egyszerűen továbbállni egy szomszédos szigetre.

A kenguruk száma ma közel harmincra tehető, és évről évre egyre nagyobb turisztikai vonzerőt jelentenek a környék számára. Bennett-kenguruk egyébként magyar állatkertekben is élnek, így Gyöngyösön, Szegeden, Jászberényben, Pécsett, Miskolcon, Győrben, Kecskeméten, Veszprémben, Nyíregyházán, vagy épp a Fővárosi Állatkertben is találkozhatunk velük.

A különc hölgy mellesleg nemcsak állatszeretetével, hanem a sebesség megszállottjaként is kitűnt a kortársai, illetve a brit felső tízezer közül – tizenéves kora óta imádta ugyanis a motorcsónakokat:

1971-ben felállította az első gyorsasági rekordját, nyolc évvel később, hatvanadik születésnapja után pedig világrekordot (Class II kategória, 149,6 km/h) ért el. A nyolcvanas évek második felében egy elektromos hidroplán (An Stradag) tervezésében és építésében segédkezett, 1989-ben fel is szállt vele, 81,8 km/h-s tempójával újabb rekordot felállítva.

Fotók: Supayr, John McSporran, Benjamint444, Duncan McCaskill, Classic Offshore
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.