Nagyvilág

Potom pénzért eladó egy festői skót sziget kastéllyal

Egy kétszobás edinburghi lakás áráért, 325 ezer fontért (kb. 112 millió forintért) eladó egy 29 angol hold (kb. 117 ezer négyzetméter) területű, idilli hangulatú sziget Skócia dél-nyugati partjánál. Az árban benne van a szigeten álló, hatszobás, jó állapotú kis kastély, és néhány romos istálló is.

Az ingatlan nem csatlakozik elektromos hálózathoz, saját napelemek és egy kisebb szélturbina állítja elő a szükséges árammennyiséget. A hátrányok között említhető, hogy a szigetre csak saját hajóval, esetleg helikopterrel lehet eljutni, illetve hogy a ház korábban egy szörnyű gyilkosság helyszíne volt, és mint köztudott, Skóciában gyakran járnak vissza kísérteni a nyugtalan lelkek.

Fotó: Galbraith

Little Ross szigetén van egy XIX. századi világítótorony, ami nem része az adás-vételnek. Ma már automatikusan működik, így szigettulajdonosnak nincs vele dolga, a karbantartók viszont rendszeresen ellenőrzik, minden rendben működik-e.

A XX. század közepén két család élt a szigeten: a világítótorony őréé, illetve az ő helyetteséé, összesen tizenhat ember, akik teheneket és sertéseket tartottak. Aztán 1960-ban, egy napon, amikor a Királyi Vízi-életmentő Intézet, titkára a fiával ebédre érkezett a szigetre, megtalálták Hugh Clark, világítótorony-őr holttestét.

A gyanúsítottak köre nem volt túl népes, azonnal hajtóvadászat indult a szigetről kereket oldó helyettes, Robert Dickson ellen. A férfit hamar elfogták, a bíróság bűnösnek találta, majd kötél általi halálra ítélte. Ám mivel 1965-ben Nagy Britanniában eltörölték a halálbüntetést, Dicksont már nem végezték ki, életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

Little Ross jelenleg a világítótornyokat kezelő cég tulajdonában van. David Corrie, a sziget értékesítésével megbízott Galbraith ingatlaniroda főmunkatársa azt mondja, rengeteg érdeklődőre számítanak az Egyesült Királyságból és külföldről egyaránt, hiszen egy kis felújítással Little Rossból lenyűgöző helyet lehet varázsolni.

(via Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik