Élet-Stílus

Ettől lehet gyanús egy eladó lakás

Lakást venni komoly döntés, amit általában alapos kutatómunka előz meg. Ez azonban nem ér véget a hirdetések keresésénél, távolabb is kell látni és észrevenni azokat az „árulkodó” jeleket, amikkel egy ingatlan tulajdonságait kozmetikázhatják. Nézzük, mik lehetnek ezek!

Fotók

Nem mindig érdemes beleélni magunkat a kertben virító zöld fűbe és a túlságosan napsütéses beltérbe, ugyanis bár ritkán, de előfordult, hogy retusálják, ráadásul nemcsak azt nem tudjuk, hogy melyik napszakban készült a fotó, hanem azt sem, milyen évben.

Tipp a kivédésre: Egyrészt a Google Street View-ban nézzük meg az utcaképet (figyeljünk arra, hogy a legfrissebb elérhető dátumot válasszuk ki!), vagy ha közel van, menjünk el személyesen megnézni az ingatlant és tájékozódjunk a szomszédoktól.

Árak

Nem mindenki ingatlanszakértő és tudja, hogy egyes kerületekben vagy városokban milyen négyzetméterárak vannak, ezért érdemes figyelni a túlárazásra. Szerencsére ha valaki heteket, hónapokat tölt el kereséssel, az egyrészt „kiképzi” magát, másrészt a legfrissebb jelentésekből mindig kiderül, hogy hol átlagosan mennyiért kelnek el az ingatlanok.

Tipp a kivédésre: Az ingatlanlistázó oldalakon nézzük meg, hogy a környékbeli, hasonló adottságú lakásokat mennyiért adják vagy adták el és viszonyítsunk ahhoz. Természetesen vannak olyan tényezők (például szebb panoráma, erkély, stb), amik drágítanak egy ingatlant, ezeket is vegyük figyelembe.

Szófordulatok

Az ingatlanhirdetések esetében még inkább igaz a mondás, ami szerint ne higgy el semmit, amit olvasol. Megeshet ugyanis, hogy a „kilátás a vízre” azt jelenti, hogy ellátsz a falu taváig, ha kihajolsz a konyhaablakon, a „fényben úszó” lakás pedig az óriási LED-égőknek köszönheti ezt a tulajdonságát.

Tipp a kivédésre: ha egy hirdetésben azt írják, hogy az ablakok délre néznek, akkor kérj részletes alaprajzot vagy fotókat, hogy megtudd, a többiből mit látsz, ha pedig azt írják, felújításon esett át, győződj meg inkább a saját szemeddel arról, hogy ez mit takar.

Amikor az egész csalás

Vannak olyan eladó ingatlanok is, amiket nem egy ingatlaniroda honlapjára tesznek ki, hanem apróhirdetési portálokra. Sajnos ezek között bőven akadnak olyanok, amelyek nem valósak: ilyenkor leggyakrabban lopott képekből és információkból épül fel a hirdetés. Bár ezekről hamar kiderül, hogy átverések, azt fontos tudni, hogy pénzt átvételi igazolás nélkül sosem fizetünk ki. (Ez egyébként nemcsak az ingatlanokra vonatkozik.)

Tipp a kivédésre: hogy időt és idegeskedést spóroljuk magunknak, érdemes a gyanús hirdetéseket ellenőrizni. Egyrészt keressünk rá a kulcsszavakra (eladó+lakás+xy+utca+budapest), hátha máshol, például egy ingatlanos oldalon is szerepel és mondjuk jobb áron. Másrészt mentsük le a hirdetéshez tartozó képeket, majd töltsük fel a Google képkeresőjébe, ami azonnal kiadja, ha máshonnan szerezték őket.

+1 Csak ha minden stimmel

A lakás nem egy cipő, ami helyett újat veszünk, ha már nem tetszik, így tényleg csak azt a lakást vegyük meg, ami minden szempontból passzol az elvárásainkhoz. Ne reménykedjünk abban, hogy majd világosabb lesz, ha a nyári, kora délutáni látogatásnál sötét volt és abban sem, hogy négyméteres belmagasságnál kivételesen ennél a lakásnál majd könnyű lesz befűteni télen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik