Élet-Stílus

Nyolcvanéves az első nő, aki a világűrben járt

Tyereskova most is készen állna, hogy elinduljon a Marsra, még akkor is, ha nem térhetne vissza többé.

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli hétfőn az orosz Valentyina Tyereskova, aki 1963. június 16-án, a Vosztok-6 űrhajón elindult a Föld többszöri megkerülésére. A hetvenegy órán át tartó utazás az akkor 26 éves Tyereskovát népi hőssé, élő legendává tette, bár az orosz űrhajózásban azóta nem termett sok babér a nőknek.

Természetesen csalódott vagyok

– mondta az űrhajósnő 2015-ben egy londoni űrhajózási rendezvényen azzal kapcsolatban, hogy 1963 óta mintegy hatvan nő járt az űrben, de közülük csak négy orosz, és Európa is csak három nőt öltöztetett szkafanderbe. Ráadásul Alekszej Leonov, aki 1965-ben először hajtott végre űrsétát, egyenesen azt mondta: „az űrutazás nem nőknek való”. Pedig Amerika negyvenhat nőt is az űrbe juttatott.

Közel akartam lenni az éghez, ezért elkezdtem az ejtőernyőzést

– emlékezett vissza Tyereskova, hogyan kezdődött karrierje. Jelentkezett a női űrhajósok első csoportjába, kiválasztásában az is szerepet játszhatott, hogy megfelelt a „szovjet nőképnek”. Állítólag maga Hruscsov protezsálta.

Kész voltam életemet áldozni az űrhajózásért, és még mindig kész vagyok

– mondta a Komszomolszkaja Pravdának. Elárulta: szívesen menne a Marsra, még úgy is, ha nem térhetne vissza. Elszántsága ellenére csak egyszer járhatott az űrben, az űrhajózást a politikára cserélte. A szovjet időkben magas rangú funkcionárius lett belőle, mostanság pedig Vlagyimir Putyin pártját, az Egységes Oroszországot képviseli az alsóházban. Az orosz elnök személyesen köszöntötte születésnapján. (MTI)

Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik