Élet-Stílus

23 nő, aki megváltoztatta a világot

Anyák, elnökök, sportolók, asztronauták, tudósok, akik nélkül nem lenne olyan a huszadik század, amilyen.
Korábban a témában:

Amelia Earhart

A repülés női úttörője a 20. század elején számos utat tett meg Lockheed Vega típusú monoplán gépével, s többek között ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, sőt, egy alkalommal Hawaiiról Kaliforniába repült, ami azért volt nagy szó, mert az előtte próbálkozók mind a tengerbe zuhantak ezen az úton. 1937-ben az egész Földet körbe akarta repülni, de a Csendes-óceán térségében, Fred Noonan navigátorral együtt eltűnt.

An May 20, 1937 photo shows US aviator Amelia Earhart at the controls of her Lockheed 10 Electra. Amelia Earhart took off from Burbank, California in 1937 on her ill-fated round-the-globe flight. A photographer documented the journey's start, but the world was unaware -- until Tuesday -- that a home movie was also made that day. A publisher released a grainy but extraordinarily well-preserved 3.5-minute film this month depicting the legendary aviatrix, smiling and self-confident, climbing aboard her plane the day before she departed on a trip that led to Earhart's mysterious disappearance over the Pacific six weeks later. Author and historian Douglas Westfall of The Paragon Agency, which is publishing the film clip "Amelia Earhart's Last Photo Shoot" along with a book of the same name, said he was approached a decade ago by John Bresnik's son, who revealed he had a potentially historic 16-millimeter film that his father had kept for decades in his office. When the elder Bresnik died, the son kept the film untouched for 20 years, until Westfall coaxed him to let him make a digital copy. The photographs from the May 20, 1937 shoot, perhaps most notably the one of a smiling Earhart leaning against the tail of her Lockheed, have been seen by millions.  AFP PHOTO / HANDOUT / Albert Bresnik         == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / ALBERT BRESNIK "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / AFP / The Paragon Agency / Albert Bresnik

Kalkuttai Teréz anya

A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki az 1910-ben született, akkor még az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban a II. János Pál pápa által 2003-ban boldoggá avatott apácát, aki szerte a világon a szelídség szimbóluma. A Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója volt, amelynek ma több mint 4000 apácája és több mint 100 ezer önkéntes ápolója van szerte a világon.

00/10/1979. MERE TERESA ET LES PAUVRES A CALCUTTA

Coco Chanel

A modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma, aki ráadásul sikeres üzletasszony és divattervező volt. A francia divat egyik legkiemelkedőbb alakja.

Margaret Thatcher

Az Egyesült Királyság eddigi egyetlen női miniszterelnöke, aki egyszerre volt imádott és gyűlölt vezetője a Brit-szigeteknek. A Vaslady szemléletváltást valósított meg a gazdaság-, illetve a társadalompolitikában, így országából ismét komoly szereplő lett Európában.

Marie Stopes

Ő beszélt először nyíltan, ráadásul tudományos folyóiratokban a nők természetes szexuális igényeiről és a fogamzásgátlásról. Ő fejlesztette ki a Prorace nevű terméket, az első olyan pesszáriumot, amely spermiumokat elpusztító kémiai anyagokat, úgynevezett spermicideket tartalmazott.

Anne Frank

A mindössze 15 évet élt zsidó lány a világirodalom egyik legjelentősebb alkotója, akit a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. A posztumusz kiadott Anne Frank naplójában gyermeki szemén keresztül ismerhetjük meg a világégés szörnyűségeit.

Marie Curie

Amellett, hogy a radioaktivitás úttörő kutatója volt, ő lett a párizsi egyetem első női professzora, ráadásuk az első kétszeres Nobel-díjas tudós is, a fizika, illetve a kémia területein végzett munkájáért.

Indira Gandhi

Az indiai politikus 15 évig szolgálta hazáját miniszterelnökként, meggyilkolásáig India demokratizálásán dolgozott.

Mary Quant

Neki köszönhetjük a miniszoknya intézményét, amelynek létrejötte a legenda szerint egy véletlennek köszönhető, egy alkalommal akaratlanul rövidebbre vágott egy anyagdarabot. Ettől függetlenül elkészítette a ruhadarabot és rájött, jól érzi magát benne. A miniszoknyának meg kellett küzdenie az obszcén megjegyzésekkel, de csakhamar a női véleményalkotási szabadság egyik szimbóluma lett, Quant pedig a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetést is kiérdemelte, méghozzá magától Erzsébet királynőtől.

Emmeline Pankhurst

A választójogok elismertetése Angliában egyértelműen az ő érdeme, már csak azért is, mert ő volt az első nő, aki nemcsak irodalmi, hanem politikai eszközökkel is felvette a harcot a nők jogaiért, sőt, a radikális eszközöktől sem félt. Egyszer például az elnök autóját is felrobbantotta, hogy felhívja magára a figyelmet.

Emmeline PANKHURST (1859-1928), English suffragist Her 40 year campaign achieved success in the year of her death. Photograph c. 1906. She founded the Women's Social and Political Union in 1903 in Manchester. 
 Photo Credit: [ The Art Archive / Culver Pictures ]

Kathryn Bigelow

Sokáig csak azért volt érdekes a személyisége, mert világhírű férje volt, James Cameron személyében, de 2010-ben, pont exe ellenében (aki az Avatar miatt szinte minden kategóriában jelölt volt) megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, elsőként az elismerés történetében.

Winner for Best Director Kathryn Bigelow for "The Hurt Locker" gives her acceptance speech at the 82nd Academy Awards at the Kodak Theater in Hollywood, California on March 07, 2010. AFP PHOTO/ Gabriel BOUYS / AFP / GABRIEL BOUYS

Florence Nightingale

A modern nővérképzés úttörőjét tisztelhetjük személyében, aki először alkalmazott statisztikai megközelítést a betegápolás hatékonyságának növelésére. Ars poeticaként hirdette, hogy a méltósághoz és a megfelelő ellátáshoz mindenkinek alapvető joga van. Függetlenül attól, hogy milyen nemű, nemzetiségű vagy vallású az illető.

A photograph of a young Florence Nightingale, the founder of modern nursing, as well as a celebrated English social reformer and statistician. She was given the nickname 'The Lady with the Lamp' because of her habit of making nursing rounds at night during the Crimean War. Lived between May 1820ńAugust 1910.
World History Archive

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

Ugyan Jurij Gagarinhoz hasonlatosan központi szerepet kapott a szovjet kommunista párt propagandájában, de ettől még ő volt az első nő a világűrben.

Soviet cosmonaut, Dr Valentina Tereshkova poses with the Vostok 6 capsule in London on September 17, 2015, at a press preview for the Science Museum's latest exhibition "Cosmonaut". Tereshkova was the first woman in space, piloting Vosotk 6 on June 16, 1963. Her flight lasted 2 days, 22 hours and 50 minutes. The exhibition charts Russia's space programme, from early theories and predictions by artists and scientists through to recent work on the International Space Station. The exhibition is due to run from September 18, 2015 to March 13, 2016.  AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP / LEON NEAL

J.K. Rowling

Az aki gyermekek millióival újra megszeretteti az olvasást, annak egyértelműen helye van ezen a listán. Ráadásul úgy lett egymilliárd dolláros vagyona, hogy nem vállalatigazgató és nem örökölt. Azért ez nem semmi íróként.

JK Rowling during Archive Images of JK Rowling at the launch of Harry Potter and The Goblet of Fire at King's Cross Station in London, Great Britain. (Photo by Fred Duval/FilmMagic)

George Sand

Valójában Amantine-Aurore-Lucile Dupin néven született, fentebbi ismert férfi írói álneve ellenére igazi nő volt, sőt, kora egyik legolvasottabbja, ráadásul úgy, hogy előharcosa volt a nők egyenjogúságának, regényeiben folyamatosan szót emelve az üldözöttek és nyomorgók védelmében is. Furcsamód a korai feministák mellett korai szocialisták irodalmi példaképe is volt.

Helena Rubinstein

Nincs csúnya nő, csak lusta” – mondta egy ízben, s életében mindent meg is tett azért, hogy nők más szemmel tekintsenek magukra. A Krakkóban született Rubinstein egyszerű nincstelen lengyel bevándorlóként hajózott át Ausztráliába 1896-ban, aztán húsz évvel később igazi self-made milliomosnőként a kozmetikai ipar vezető személyisége lett.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Ang Szán Szu Csí

Kevésbé ismert, mint Teréz anya, de ő is Nobel-békedíjas és az 1980-as évek óta harcol Burma (Mianmar) erőszakmentes demokratizálásáért. A Ladynek is hívott Szu Csí 1990-ben nyert a választásokon, akkor azonban a hadsereg érvénytelenítette az eredményt, őt pedig másfél évtizedre házi őrizetbe kényszerítették. Tavaly novemberben pártja elsöprő győzelmet aratott a választásokon, de Mianmar demokratikus átmenete nem könnyű feladat.

Aung_San_Suu_Kyi_17_November_2011

Billie Jean King

A női tenisz legnagyobb alakja, pályafutása során 12 egyéni, 16 női páros és 11 vegyes páros Grand Slam-győzelmet aratott. Viszont nemcsak emiatt fontos személyiség, a sportban és a társadalomban megjelenő szexizmus szókimondó bírálója, sőt az első olyan élsportoló, aki nyíltan vállalta, hogy saját neméhez vonzódik.

Katharine Hepburn

A legtöbb színészi Oscar-díjjal kitüntetett Hepburn (tizenkétszer jelölték, amelyből négy alkalommal meg is kapta az elismerést) szinte minden filmjében vasakaratú, maszkulin, nonkonformista szerepekben tetszelgett, s gyakorta viselt nadrágot, amely akkoriban tabunak számított. Magánéletében sem hazudtolta meg szerepeit, igazi úri huncutságokat űzött: a tenisz, az úszás, a lovaglás mellett még búvárkodott és golfozott is. Ha hinni lehet a pletykáknak, életében egy férfit szeretett csupán, de nőből 150-et.

File written by Adobe Photoshop? 4.0

Rosa Parks

Az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának egyik vezéralakja. Ha ő nincs, nem törlik el a faji elkülönítésről szóló törvényt.

A Montgomery (Ala.) Sheriff's Department booking photo of Rosa Parks taken Feb 22, 1956, after she was arrested for refusing to give up her seat on a bus for a white passenger on Dec. 1, 1955 in Montgomery, Ala. (AP Photo/Montgomery County Sheriff's office)

Diana walesi hercegné

Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége a királyi család legnépszerűbb tagja volt, aki nagyon hamar elnyerte hazája honpolgárainak tiszteletét, főleg azért, mert segített, ahol tudott. Ha kellett, még Ausztrália legkietlenebb részébe is ellátogatott, hogy jelenlétével pártoljon egy iskolaépítést. Közel 100 jótékonysági alap munkáját támogatta, legyen szó hajléktalanokról, leprában vagy AIDS-ben szenvedőkről. Segítette a balettoktatást is.

Marilyn Monroe

A Norma Jeane Mortenson néven született amerikai énekesnő, Golden Globe-díjas színésznő a 20. század megkérdőjelezhetetlen szexszimbóluma, aki megjelenésével, kisugárzásával az emberek kedvencévé vált. Hatására a tehetősebb nők ezrei vásárolták a Chanel No5-ot, de a mai napig számos nő festeti szőkére a haját vagy hord hasonló fazont, mint egykor ő.

Portrait of American actress Marilyn Monroe (1926 - 1962) as she poses on the patio outside of her home, Hollywood, California, May 1953. (Photo by Alfred Eisenstaedt/Time Life Pictures/Getty Images)

Polgár Zsuzsa

Aktív pályafutása alatt a világ legerősebb sakkjátékosaként tartották számon, ugyanis világbajnoki címet szerzett a klasszikus sakkjáték mellett rapidsakkban és villámsakkban is, ezt a teljesítményét (mindhárom világbajnoki cím megszerzése) azóta csak egy játékos tudta megismételni. Nonprofit alapítványát, a Susan Polgar Foundationt 2002-ben a sakk támogatására, a gyermekek – elsősorban a lányok – számára megvalósuló oktatási, szociális és kompetitív előnyeinek kiaknázására hozta létre.

Fotók: Europress, Wikipedia

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Les barbelÈs du camp de concentration d'Auschwitz (Pologne).   RV-759437
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.