Élet-Stílus

A macskatartás mégsem károsítja a mentális egészséget

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 22. 13:19

Ugyanakkor továbbra is azt javasolják, várandós nő macskaürülékkel ne érintkezzen.

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London (UCL) kutatói, kételyeket támasztva olyan korábbi feltételezésekkel szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska mellett nőnek fel az emberek.

Kutatásunk “üzenete a macskatulajdonosoknak világos, nincs bizonyíték arra, hogy a macskák kockázatot jelentenének a gyermekek mentális egészségére”

– közölte Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője.

Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás okozhat olyan mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe.

(Néhány éve amerikai kutatók vetették fel, hogy a macskák ürülékével terjedő parazitával megfertőzött nők körében nagyobb az öngyilkosság kockázata. Tavaly decemberben pedig a Jornal of Evolutionary Psychology folyóiratban jelent meg tanulmány arról, hogy akinek macskája van az kihat a szexuális viselkedésére, hajlamosabbá teheti a tulajdonost a szado-mazochista érdeklődésre.)

A Psychological Medicine folyóiratban most közzétett új tanulmány szerint a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarokban. 

A kutatók mintegy ötezer 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig.

Tanulmányunk kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között, de kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatók. Amikor megvizsgáltunk olyan tényezőket, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni. Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat.

– idézte Solmit a medicalxpress.com honlap. Az UCL tanulmánya megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult, a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.

Tanulmányunk azt jelzi, hogy a macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi mentális problémákat illetően. Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a Toxoplasma gondii parazitának való kitettség terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat.

Ezt James Kirkbride, a tanulmány másik szerzője mondta, jelezve, továbbra is azt  javasolják, hogy a várandós nők macskaürülékkel ne érintkezzenek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.