Élet-Stílus

A macskás emberek hajlamosak a szado-mazóra

Azt gondolta, hogy a macska a legrosszabb esetben egy kicsit karmol, és esetleg összeszőrözi a gazdáját? Egy új kutatás szerint ennél sokkal súlyosabb következményei lehetnek a macskatartásnak.

A Jornal of Evolutionary Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint az, hogy valakinek macskája van, a szexuális viselkedésére is hathat, pontosabban hajlamosabbá teheti a tulajdonost a szado-mazochista érdeklődésre. Ennek oka egy agyparazita, a Toxoplasma gondii, amely átmehet a macskáról az emberre, és toxoplazmózist okozhat. A parazita egyik jellemzője, hogy emberekben összefüggés van a jelenléte és a félelem, veszély és erőszak által kiváltott szexuális izgalom között.

A Föld lakosságának mintegy harmada fertőzött ezzel az élősködővel, melynek a leggyakoribb oka az, hogy a macskáktól kapjuk el őket (a székletükön keresztül). Az új tanulmány több mint 36.000 embert vizsgált meg Szlovákiában és Csehországban, köztük fertőzötteket és parazitamentes alanyokat is, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fertőzött alanyok gyakrabban jöttek izgalomba félelmeik, veszélyérzet és szexuális alávetettségük hatására. Sőt, a kutatás azt is bizonyította, hogy a toxoplazmával fertőzöttek jobban vonzódnak a kikötözéshez, erőszakhoz, és férfiak esetében a mazochizmushoz és a nemi erőszakhoz is.

Az élősködő egyébként azt használja ki, hogy agyunkban nagyon hasonlóan vannak huzalozva a félelem és a szex által kiváltott ingerek. „Még a toxoplazmózis nélkül is létezik kapcsolat” – mondta Jaroslav Flegr, a tanulmány első szerzője.

Bár a toxoplaxmózis igen gyakori, nem nagyon szoktak vele orvoshoz fordulni, mivel nincsenek tünetei. Angliában és Walesben például évente 350 esetet jelentenek, de a NHS szerint a fertőzöttek száma 350.000 körül lehet.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik