Tudomány

Több az öngyilkos a macskatulajdonosok között?

Amerikai kutatók 45 ezer dán nő adatainak elemzése alapján vetették fel, hogy a macskák ürülékével terjedő parazitával megfertőzött nők körében nagyobb az öngyilkosság kockázata.


Toxoplasma gondii (Fotó: PLoS ONE)

Nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy a Toxoplasma gondii okozta ezeknél a nőknél az öngyilkosságot, de összefüggést találtunk a fertőzés és a későbbiek során megkísérelt öngyilkossági kísérletek között” – magyarázta Teodor Postolache, a tanulmány vezető szerzője, a Marylandi Egyetem munkatársa.

Becslések szerint világszerte körülbelül háromból egy ember fertőzött toxoplazmózissal, melyet korábbi tanulmányok összefüggésbe hoztak már a szkizofréniával és az érintett személy viselkedésének megváltozásával. A T. gondii parazita fertőzése azonban sokszor nem okoz tüneteket, miközben megbújik az agyban vagy az izmokban.

A macskák bélrendszerében élősködő parazitával az emberek legtöbbször úgy kerülnek kapcsolatba, hogy a házikedvenc almát kiürítik, vagy leveles zöldségeket fogyasztanak kellő átmosás nélkül, de fertőzési forrás lehet a kissé nyersen maradt hús vagy akár a szennyezett víz is.

Elemzésükben a kutatók úgy találták, hogy a parazitával korábban megfertőződött nők között másfélszer nagyobb az öngyilkossági kísérlet valószínűsége azokhoz képest, akik nem fertőződtek meg toxoplazmózissal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik