Élet-Stílus

Miért éri meg évente karbantartani a kazánomat?

Mindjárt három okot is mondunk. Mert a kiadás ellenére is olcsóbb lehet az üzemeltetés, mert megelőzhetjük, hogy karácsony este a jegesmedvéket kergessük a fa körül és a csendes gyilkos, a szén-monoxid legádázabb ellenfele is a rendszeres és alapos karbantartás.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ha új kazánunk van, akkor már csak azért is elemi érdekünk az évi rendszeres karbantartás, mert a legtöbb gyártó ezt a garancia feltételeként írja elő. Mi több, előfordulhat, hogy azt is megszabják, melyik gázszerelőt kell erre megkérnünk.

A kazánok és konvektorok karbantartása azonban nem csak akkor elemi érdekünk, ha nemrég cseréltünk és a forgalmazó erre kötelez minket. A karbantartás néhány ezer forintos költsége könnyedén megtérül. E nélkül ugyanis a készülék nem biztos, hogy a megfelelő hatásfokkal, azaz a lehető leggazdaságosabb módon üzemel. Márpedig a mai gázárak mellett egy fűtési szezon alatt a karbantartás költségének többszörösét is kifizethetjük a nem kívánt pluszfogyasztás miatt. Nem éri meg ezen spórolni.

A téli esték akkor igazán hangulatosak, ha bentről, a kellemes melegből nézhetjük az ablakon keresztül. Nincs annál rosszabb, mint amikor a csikorgó hidegben, vagy épp karácsony este bemondja a fűtésrendszer az unalmast, csak mert elmulasztottuk a szervizt a szezon elején. Aki próbált már az ünnepekkor a karácsonyfa alól szerelőt előkeríteni, azt is tudja, hogy nem csak hosszadalmas és kellemetlen folyamat – akár napokba is telhet, mire a túlterhelt szakcégek valakit tudnak küldeni -, de még csak nem is olcsó. Még egy ok tehát, amiért kár spórolni, mert a többszörösét fizethetjük ki a végén.

A legfontosabbat hagytuk a végére. A gázüzemű fűtőberendezések évente elvégzett szakszerű karbantartásánál nincs fontosabb teendőnk, ha szeretteinket és magunkat meg akarjuk óvni a csendes gyilkostól, a szén-monoxidtól. A színtelen, szagtalan gáz bárhol és bármikor lecsaphat, de nem vagyunk ellene teljesen védtelenek. A karbantartás a legtöbb, egyben a legkevesebb, amit a családunk biztonsága érdekében tehetünk – nem érdemes spórolni rajta.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik