Élet-Stílus
Plumber attaches to pipe gas boiler using adjustable wrench.

Miért éri meg évente karbantartani a kazánomat?

24.hu
24.hu

2017. 01. 09. 11:00

Mindjárt három okot is mondunk. Mert a kiadás ellenére is olcsóbb lehet az üzemeltetés, mert megelőzhetjük, hogy karácsony este a jegesmedvéket kergessük a fa körül és a csendes gyilkos, a szén-monoxid legádázabb ellenfele is a rendszeres és alapos karbantartás.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Ha új kazánunk van, akkor már csak azért is elemi érdekünk az évi rendszeres karbantartás, mert a legtöbb gyártó ezt a garancia feltételeként írja elő. Mi több, előfordulhat, hogy azt is megszabják, melyik gázszerelőt kell erre megkérnünk.

A kazánok és konvektorok karbantartása azonban nem csak akkor elemi érdekünk, ha nemrég cseréltünk és a forgalmazó erre kötelez minket. A karbantartás néhány ezer forintos költsége könnyedén megtérül. E nélkül ugyanis a készülék nem biztos, hogy a megfelelő hatásfokkal, azaz a lehető leggazdaságosabb módon üzemel. Márpedig a mai gázárak mellett egy fűtési szezon alatt a karbantartás költségének többszörösét is kifizethetjük a nem kívánt pluszfogyasztás miatt. Nem éri meg ezen spórolni.

A téli esték akkor igazán hangulatosak, ha bentről, a kellemes melegből nézhetjük az ablakon keresztül. Nincs annál rosszabb, mint amikor a csikorgó hidegben, vagy épp karácsony este bemondja a fűtésrendszer az unalmast, csak mert elmulasztottuk a szervizt a szezon elején. Aki próbált már az ünnepekkor a karácsonyfa alól szerelőt előkeríteni, azt is tudja, hogy nem csak hosszadalmas és kellemetlen folyamat – akár napokba is telhet, mire a túlterhelt szakcégek valakit tudnak küldeni -, de még csak nem is olcsó. Még egy ok tehát, amiért kár spórolni, mert a többszörösét fizethetjük ki a végén.

A legfontosabbat hagytuk a végére. A gázüzemű fűtőberendezések évente elvégzett szakszerű karbantartásánál nincs fontosabb teendőnk, ha szeretteinket és magunkat meg akarjuk óvni a csendes gyilkostól, a szén-monoxidtól. A színtelen, szagtalan gáz bárhol és bármikor lecsaphat, de nem vagyunk ellene teljesen védtelenek. A karbantartás a legtöbb, egyben a legkevesebb, amit a családunk biztonsága érdekében tehetünk – nem érdemes spórolni rajta.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.