Élet-Stílus
Budapest, 2016. július 4.
A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi és fotózza a Határ utcában 2016. július 4-én. A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenőrzés megrendelésétől.
MTI Fotó: Marjai János

Tényleg csak kondenzációs kazánt szereltethetek fel?

24.hu
24.hu

2017. 01. 02. 12:37

Ha családi házban él és most cserél kazánt, akkor bizony így van. Ha társasházban lakik, akkor 2018-ig még szóba jöhet más készülék is.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.
Az Európai Unióban eredetileg már 2015 őszétől csak úgynevezett kondenzációs gázkazán hozható forgalomba. Az uniós szabályozás pontosabban csak a kazánok hatásfokát szabályozta, ám az előírást csak a kondenzációs készülékek tudják teljesíteni. Ezek némileg leegyszerűsítve olyan turbós készülékek, amelyek a keletkező füstgáz és a kicsapódó vízgőz hőjét is hasznosítják.

Több, tőlünk nyugatabbra fekvő és az eredeti tőkefelhalmozásban jócskán hazánk előtt járó országban már hosszú évek óta nem is lehet másmilyen gázkazánt kapni. Más kérdés, hogy a beüzemeléssel együtt a hagyományos kazánok többszörösére rúgó ár idehaza nem tette egyeduralkodóvá, de még népszerűvé sem a kondenzációs készülékeket. Legalábbis mostanáig.

A hatályos szabályozás szerint elvileg július elsejétől nálunk sem adnak engedélyt nem kondenzációs kazán üzembe helyezésére. Legalábbis családi házban, a társasházakban élők – ahol gyűjtőkémény van – erre csak jövőre számíthatnak. Ennek oka, hogy közös kéményben nem üzemelhet egyszerre hagyományos és kondenzációs készülék.

Így aki nem akar egy feketén beszerelt kazánnal kockáztatni és idén vagy jövőre cserél kazánt, már csak kondenzációs készüléket választhat.

A gázkészülékek biztonságos működtetésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.