Élet-Stílus

Olyan sok baba születik császármetszéssel, hogy az már az emberi evolúcióra is hatással van

24.hu
24.hu

2016. 12. 07. 13:13

A világon mindenütt, egyre több nőnek kell kés alá feküdnie, hogy meg tudja szülni a gyermekét. A beavatkozás értelemszerűen óriási orvosi előnyökkel jár: sokszor csak ez mentheti meg a mama, és a baba életét. Egy új kutatás azonban arra enged következtetni, hogy a császármetszés az emberi evolúcióra is hatással lehet.

A tanulmány szerzői szerint 1960-tól napjainkig húsz százalékkal nőtt a császármetszéssel világra segített babák száma: míg a hatvanas években minden ezer babából harminc született meg ilyen módon, mostanra ez a szám minden ezer újszülöttből harminchatra növekedett. Ebből arra következtetnek, hogy a nagymértékű növekedés az emberek evolúcióját is befolyásolja.

A császármetszés nélkül két, egymással ellentétes evolúciós tényező hat a babák méretére. Egyrészt a nagyobb újszülöttek jobb eséllyel maradnak életben, másrészt azonban a nőknél a keskenyebb csípő előnyösebb, mert könnyebben tudnak egyenesen járni és a koraszülés esélyét is csökkenti. Mindez azt jelenti, hogy az újszülött feje éppen hogy átfér a nő medencéjén. A kutatók szerint azonban a császármetszések számának növekedésével ez az egyensúly felborul. A múltban ugyanis, ha a baba feje túl nagy volt, vagy a nő csípője túl keskeny, az újszülött egyszerűen nem fért ki, ami általában a gyermek, és sokszor az édesanya halálát jelentette – azaz nem tudták az ezt okozó géneket továbbörökíteni. Mostanra azonban nem ez a helyzet.

A Bécsi Egyetem professzora és a tanulmány egyik szerzője, Dr. Philipp Mitteroecker elmondta, hogy „sajnálatos esemény, de az evolúció szempontjából szelekciónak számít, hogy a modern orvostudomány vívmányai nélkül az ilyen szülések gyakran végzetesek voltak. A keskeny csípőjű nők belehaltak a szülésbe, és nem születtek további, keskeny csípőjű lányaik.”

Elméletben tehát az orvostudomány befolyásolhatja az evolúciót, bár a kutatócsoport nem szolgáltatott bizonyítékot a feltételezésükre, csak a WHO-tól gyűjtött adatokból dolgoztak. Azt is fontos figyelembe venni, hogy ma már nemcsak a keskeny medence miatt szokták ajánlani az édesanyáknak a császármetszést: idősebb anyukáknál biztonságosabb, de cukorbetegség és kóros elhízás esetén is javallt.

(IFLS)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.