Élet-Stílus

Az erőszak áldozatául esett lányt hibáztatta a tinimagazin tanácsadója

A botrányos válasz komoly felháborodást váltott ki Szingapúrban.

Legyél hálás azért, hogy használt óvszert

– ezt válaszolták az egyik legnépszerűbb szingapúri tinimagazin felvilágosító rovatában annak a fiatal lánynak, aki azzal fordult a laphoz, hogy megerőszakolták. A cinikus válasz miatt hatalmas botrány kerekedett.

A lány levelében arról számolt be, hogy megismerkedett egy fiúval, akivel együtt vacsorázott. Sokat ivott, és másnap, amikor felébredt, meztelenül találta magát a fiú mellett, aki azt mondta neki: „nem is gondoltam, hogy szűz voltál”.

A „Kedves Kelly” című rovat vezetője válaszában kizárólag a lányt hibáztatta a történtekért. „Sajnos olyan jelzéseket adtál, amellyel azt mutattad, hogy te is akarod, amit eltervezett veled” – írta, és azt is nekiszegezte a lánynak, hogy hogyan lehetett gimnazistaként „ennyire naiv”.

Számíthattál volna arra, hogy ez történik, amikor egy lány kettesben marad egy fiúval!

Az internetezők felháborodva reagáltak, volt, aki azt írta: sajnálja, hogy Kelly tanácsait sokáig „vallásosan követte”, mert most már nyilvánvaló, hogy a rovat vezetője számára elfogadható az áldozathibáztató viselkedés.

Végül Kelly Chopard, aki tanárként húsz éve gazdája a rovatnak, nyilatkozatot tett közzé, melyben tessék-lássék bocsánatot kért, idézőjelbe téve saját áldozathibáztatását. Azt írta, mélyen sajnálja a kiszolgáltatott és gyakran naiv tinédzsereket, és azért alkalmazott ilyen hangnemet, hogy figyelmeztesse az olvasókat az ilyen viselkedés kockázataira.

Az egyik nagy szingapúri nőszervezet, az AWARE viszont arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy a nemi erőszak azért történik meg, mert az elkövető nem tartja tiszteletben a másik fél beleegyezését, és nem az áldozat viselkedése miatt.

Ahelyett, hogy ítélkeznek a nemi erőszak áldozatai felett, világossá kell tenni, hogy ami történik, az nem az áldozatok hibája, és bátorítani kell őket arra, hogy segítséget kérjenek

– áll a közleményben. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik