Élet-Stílus

Az erőszak áldozatául esett lányt hibáztatta a tinimagazin tanácsadója

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 11. 15. 08:45

A botrányos válasz komoly felháborodást váltott ki Szingapúrban.
Korábban a témában:

Legyél hálás azért, hogy használt óvszert

– ezt válaszolták az egyik legnépszerűbb szingapúri tinimagazin felvilágosító rovatában annak a fiatal lánynak, aki azzal fordult a laphoz, hogy megerőszakolták. A cinikus válasz miatt hatalmas botrány kerekedett.

A lány levelében arról számolt be, hogy megismerkedett egy fiúval, akivel együtt vacsorázott. Sokat ivott, és másnap, amikor felébredt, meztelenül találta magát a fiú mellett, aki azt mondta neki: „nem is gondoltam, hogy szűz voltál”.

A „Kedves Kelly” című rovat vezetője válaszában kizárólag a lányt hibáztatta a történtekért. „Sajnos olyan jelzéseket adtál, amellyel azt mutattad, hogy te is akarod, amit eltervezett veled” – írta, és azt is nekiszegezte a lánynak, hogy hogyan lehetett gimnazistaként „ennyire naiv”.

Számíthattál volna arra, hogy ez történik, amikor egy lány kettesben marad egy fiúval!

Az internetezők felháborodva reagáltak, volt, aki azt írta: sajnálja, hogy Kelly tanácsait sokáig „vallásosan követte”, mert most már nyilvánvaló, hogy a rovat vezetője számára elfogadható az áldozathibáztató viselkedés.

Végül Kelly Chopard, aki tanárként húsz éve gazdája a rovatnak, nyilatkozatot tett közzé, melyben tessék-lássék bocsánatot kért, idézőjelbe téve saját áldozathibáztatását. Azt írta, mélyen sajnálja a kiszolgáltatott és gyakran naiv tinédzsereket, és azért alkalmazott ilyen hangnemet, hogy figyelmeztesse az olvasókat az ilyen viselkedés kockázataira.

Az egyik nagy szingapúri nőszervezet, az AWARE viszont arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy a nemi erőszak azért történik meg, mert az elkövető nem tartja tiszteletben a másik fél beleegyezését, és nem az áldozat viselkedése miatt.

Ahelyett, hogy ítélkeznek a nemi erőszak áldozatai felett, világossá kell tenni, hogy ami történik, az nem az áldozatok hibája, és bátorítani kell őket arra, hogy segítséget kérjenek

– áll a közleményben. (CNN)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.