Élet-Stílus

Kimaradhat egy hónap az idei évből

A 2016-os nyárral szerencsénk volt. Már olyan szempontból, hogy nem állt be hetekre extrém hőség, és az éjszakák is a legtöbbször enyhülést nyújtottak. Persze nyilván mindenkinek más erről a véleménye, de ha azt nézzük, a tartós hőség milyen komoly egészségügyi kockázatokat, sokak számára halálos veszélyt rejt, kiegyezhetünk a “szerencsés nyár” megfogalmazással.

Sokat késett a szeptember, de végül megjelent

Aztán a szeptember kárpótolta azt, akit kellett, a hónap első felében még bőven nyár volt, igazi strandidő tombolt. Annyira még tudományos szempontból sem ördögtől való a szeptemberi nyár kifejezés, hiszen az két- két és fél hét időjárási viszonyait ugyanazok a tényezők alakították, amelyek nyáron állnak fenn – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

Olyannyira, hogy az idei kilencedik hónap jó két Celsius-fokkal melegebb volt az átlagosnál. Sőt, már-már úgy tűnt, időjárás szempontjából idén kimarad a szeptember. A hónap második fele viszont elhozta az olyankor szokásos hőmérsékletet és a viszonylag hideg éjszakákat, a világ rendje a helyére került.

Örvénylik, kavarog befelé a hideg

Most azonban nagyot fordul a kocka: egy hidegfront betörésének köszönhetően egyre hidegebb lesz. A hétfői 15-20 fokos hőmérséklet még mondhatni definíció szerinti október eleji időjárást jelentett, de kedden már jóval hűvösebb volt. Az ok pedig egy Észak- Északnyugat- Európa felett kialakult anticiklon, amely az óramutató járásával megegyező örvénylése folytán hozza fölénk a hideg levegőt – magyarázza a meteorológus.

Szerdán már csak 9-13, csütörtökön 7-14, pénteken 10-15 fokot mérhetünk – ez pedig sokkal inkább november elejét idézi, mint októbert. Korábban úgy tűnt, 10. környékén enyhülés jön, de a legújabb számítások szerint ennek egyre kisebb az esélye. Sőt, péntektől megvan az esélye a hajnali fagypont körüli vagy az alatti hőmérsékleteknek – nem országosan, csak kisebb körzetekben a hosszabb ideig gyengén felhős, szélcsendes területeken.

Ha hosszabb távon sem lesz változás – amit ma még természetesen nem tudhatunk – elmondhatjuk: idén fél hónapot késett a szeptember, és kimarad az október. Pontosabban az októberi időjárás a mai napra koncentrálódott. Nyilván ilyen feltételezést csak az újságíró engedhet meg magának, a tudós nem tesz hasonló kijelentést.

Jóval hidegebbnek érezzük

A 10-15 fok körüli hőmérsékletet pedig jócskán hidegebbnek fogjuk érezni a szél miatt, vagy ahogy az időjárás-jelentésekben gyakran halljuk: hőérzetünk ennél alacsonyabb lesz. Miért? Mert az ember “úgy működik”, hogy a bőrén keresztül hőt bocsát ki, ami felmelegíti a körülötte lévő levegőt.

Ha úgy tetszik, hőburkot vonunk saját magunk köré. A szél viszont elfújja ezt a burkot, ezért ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük, mint szélcsendes időben.

Akár ki is számolhatjuk, hány foknak tűnik adott hőmérséklet adott szélsebesség mellett. A kalkulátor itt található, az aktuális szélsebesség pedig itt látható az Időkép.hu-n. Egy példa: ha 20 km/órás széllel számolunk, a hétfő délután Budapestre várható 17 fokot 12,5 foknak fogjuk érezni. A szerda reggeli 10 fokot pedig ugyanilyen szélerősség mellett 3,5-nek.

A rossz hír az, hogy a következő napokban sokszor megerősödő szélre kell számítani, a jó pedig, hogy a hőérzetünket befolyásoló tényezők közül a szél csak az egyik. Az ember hőérzetére a környezet több tulajdonsága is befolyással bír, mint például a levegő páratartalma vagy a napsugárzás.

Mostantól tehát nincs mese, be kell vetni a hőérzet elleni adu ászt: rendesen fel kell öltözni.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik