Élet-Stílus

Ordas baromságot zabál az internet, aminek ráadásul semmi értelme

A toll-ananász-alma dalocska nemcsak mezei agyzsibbasztás, hanem kőkemény trollkodás.

Ahogy mi is megírtuk a napokban, 2016 Gangnam Style-ja ezúttal nem Dél-Koreából, hanem Japánból érkezett, és ugyan nem olyan gigantikus léptékben, ahogy Psy remeke tette (milliárdos nézettséget generálva), de szépen lassan elkezdte hódító útját a YouTube-on.

A Pen-Pineapple-Apple-Pen-nóta (vagy röviden PPAP), annak ellenére, hogy konkrét agysejt-genocídium minden hallgatója számára, bugyuta lakossági-elektropop hangzása és barkácsbárgyúsága egyszerre determinálja arra, hogy több száz milliós nézettséget produkáljon.

I have a pen. I have an apple. Apple-pen!

I have a pen. I have [a] pineapple. Pineapple-pen!

Apple-pen. Pineapple-pen. Pen-Pineapple-Apple-Pen.

Az alapfokú angol nyelvtudással is tökéletesen értelmezhető dalszöveg kiegészülve a vizuális effektusokkal maga a megtestesült dadaizmus, amiről túlzás lenne azt állítani, hogy erős gondolatiságot tartalmaz (nem vállalkoznánk olyan műelemzésre, mint a néhány héttel ezelőtti DK-kampánydalnál), de pont ezért befogadható mindenütt. Gyakorlatilag másolja a már említett Psy-i hozzávalókat, és tökéletes vírusvideóvá válik. Van benne

  • addiktív, de kőbuta zenei alap
  • idióta szöveg
  • nevetségesen egyszerű tánc

i have a pen

A képlet egyszerű, de nagyszerűségére álljon itt az első komment, ami az egyperces dal alá érkezett:

Hogy hagyjam abba a nézését?!

Az eredeti verziót a YouTube-on már 7 milliónál is többen látták, a 9GAG beszállásával pedig Facebook videóként már több, mint 55 millióan. Az igazi, Gangnam Style-i értelemben vett nagy bumm még várat magára, de népszerűségét jól mutatja, hogy rengeteg altípusa is létezik, többek között ez a tizenegy perces verzió is, amelyben az ízlésesen öltözött művész után a rajongók is eltátogják a számot. Sőt, született belőle metálfeldolgozás is:

Na de ki a fickó és miért tette ezt?

A dal író-előadója Piko-Taro, aki sokak szerint úgy néz ki, mint a népszerű japán anime/manga sorozat, a One Piece egyik szereplője, Borsalino. A „Sárga Majomnak” is becézett admirális teste fényből épül fel, és annak ellenére, hogy képes a fény sebességével megegyező iramban közlekedni, tök hülyén mozog. Erejét a Démongyümölcsöknek köszönheti.

Forrás: Facebook / 9Gag
Forrás: Facebook / 9GAG

Véletlen lenne? Aligha.

A dal elkövetőjének ugyanis (érthető módon) nem a Piko-Taro az anyakönyveztetett neve, ő DJ Kosaka Daimaou vagyis Kazuhiko Koszako, egy közepesen ismert 40 éves japán komikus/előadó egyik avatárja.

Tulajdonképpen ő a japán Sacha Baron Cohen,

aki nettó trollkodásnak találta ki az ananászról, almáról és tollról szóló szösszenetet, és aki egyébként tök normálisan néz ki a hétköznapokban:

Forrás: Twitter
Forrás: Twitter

A karaktert többször kipróbálta már különböző stand-up előadások alkalmával, aztán ahogy az Borat, Brüno és Ali G esetében is történt, az avatar külön életre kelt, Koszaka elkészítette a primitív számot, augusztusban feltöltötte a YouTube-ra, és várta, mit reagál majd rá a világ.

Szeptemberre be is ért a poén, de igazából addig sem tétlenkedett, további videókat töltött fel csatornájára, amelyek hasonló szellemben születtek, szintén fehér háttérrel, sárga ruhában, buta szöveggel (japánul tudók előnyben):

Koszaka saját bevallása szerint ismertséget szeretett volna magának, de arra nem gondolt, a dalocska nemzetközi hírnévre is szert tesz. A trollkodás egyre több embert érdekel, a minap még a BBC is foglalkozott vele, sőt, az egyik japán csatorna már műsorvezetői állást is ajánlott neki, de egyelőre kivár, megnézi, mit sül ki a PPAP-nótából. Mondjuk nem lepődnénk meg, ha teljes merchandising kiterjesztés következne, párnahuzatokkal, bögrékkel, okostelefon játékokkal.

Búcsúzóul itt egy 10 órás verzió, hogy mindenki kellemesen töltse munkaidejét:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik