Élet-Stílus

Egy éve keresik, de nyoma sincs a legendás aranyvonatnak

Hiába a több mint egy éve tartó felhajtás, nem találtak sem vasúti szerelvényt, sem alagutat az állítólagos náci aranyvonat keresői Lengyelországban. Egy német és egy lengyel amatőr történész egy hete fogott lázas ásatásba a délnyugat-lengyelországi Walbrzych közelében, egy olyan helyen, ahol egy haldokló német katona vallomása és saját kutatásaik alapján a kincsekkel teli legendás vonatot sejtették a föld mélyén, egy elfeledett vasúti alagútban.

A vonatot megtaláló amatőr kincsvadászok – Andreas Richter és Piotr Koper – tavaly nyáron jelentették be, hogy megtalálták a legendás vonatot, azóta zajlottak a munkálatok – például tűzszerészek vizsgálták át a környéket, hogy nem rejt-e fel nem robbant bombákat és lőszereket. A kincskeresők szóvivője, Andrzej Gaik elismerte szerdán kénytelen volt elismerni, hogy nem találták meg sem a keresett alagutat, sem az abban gyanított náci aranyvonatot. A 170 ezer zloty (10 millió forint) költséggel kiásott három nagy gödröt szerdán kezdték betemetni nehéz földmunkagépekkel.

Az ásatás eredménytelensége igazolja a földradarral és egyéb csúcstechnikával korábban végzett tudományos vizsgálatokat, amelyek nem mutatták ki semmiféle alagút- vagy vonatszerű objektum létét a mélyben. A remény hal meg utoljára – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy szeptemberben egy másik közeli helyszínen végeznek kisebb szabású kutatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik