Élet-Stílus a világ egy fura hely

Egy holland művész a szennyezett kínai levegőből készít gyémántokat

Sőt, ezzel még a pekingi levegőt is megtisztítja!

A harminchét éves dizájner, Daan Roosegaarde 2013-ban pekingi hotelszobájának ablakából kinézve azon gondolkodott, hogy miként tehetné tisztábbá a várost. Hirtelen megszületett a fejében a gondolat egy toronyról, ami amellett, hogy elég jól néz ki, még tisztítaná is a levegőt.

2037-6291-image

2040-6294-image

Két év alatt el is készítette a hét méter magas, szélenergiával működő torony terveit, mely

óránként harmincezer köbméter levegőt lenne képes átáramoltatni a tisztítórendszeren, sőt, az összegyűjtött szénmolekulák apró gyémántokká préselődnének.

Ötletét a világ egyik legismertebb közösségi finanszírozó oldalán, a Kickstarteren is megfuttatta, ahol az ötvenezer eurós (15,5 millió forint) kitűzött céllal szemben több, mint 113 ezret (35,2 millió forint) gyűjtött.

2062-6347-image

Az első prototípust még ugyanabban az évben fel is állította a holland Rotterdamban, ahol az sikerrel vette az előtte tornyosuló akadályokat. A művész azóta legalább féltucat alkalommal járt Pekingben, hogy a város vezetőit meggyőzze a város húsz-huszonöt apró torony létjogosultságáról.

2047-6299-image

Hosszú harc után végül sikerrel járt a projekt, így másfél hónappal ezelőtt, június 28-án a kínai Környezetvédelmi Minisztériummal közösen bemutatták a Szmogmentes Kína-projektet, melynek első tornyai közel hetvenöt százalékkal tisztábbá teszik azok közvetlen környezetét, sőt, rövidesen más kínai városokban is megjelenhetnek az óriási légtisztítók.

2093-6425-image

2065-6351-image

Peking szmogjának egyébként 32 százaléka szén, melyet alig harminc percnyi préseléssel gyémánttá alakíthatnak, vagy naponta akár 3500 apró, 4-5 mm-es oldalú szénkockát is elkészíthetnek, melyek szintén gyűrűbe foglalhatók.

Ha ez nem menő, akkor semmi sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik