Élet-Stílus

Gyógyulás és tudat kapcsolata

24.hu
24.hu

2016. 06. 28. 14:00

Mennyire függ össze a tudatunk működése és betegségeink? Nagyon. Érdemes elolvasni.
Máig titok övezi, hogy mi módon képes az emberi lény a fizika törvényeit meghazudtolóan beavatkozni akár az anyag szerkezetébe is. Annyit azonban tudunk, hogy képes erre… Ennek legismertebb példája a placebo jelenség, ahol nem létező hatóanyagok bevétele, ha hittel párosul, akkor a gyógyulás felveszi a versenyt a valódi gyógyszeres kezeléssel. (Egedi-Kovács Melinda írása.)
Korábban a témában:

Mindenki tapasztalhatta már, hogy ha egy betegséggel felkeres egy orvost, majd egy másik kollégáját is, egymásnak ellentmondó véleményekkel és megoldási javaslattokkal találkozik. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mit tegyünk ilyenkor: menjünk megoperáltatni magunkat, szedjünk gyógyszert vagy kövessük egy természetgyógyász kúráját esetleg forduljunk a lelki okok felé és ott kezdjük az öngyógyítást? A legvalószínűbb, hogy azt az utat fogjuk követni, ami a saját hitrendszerünkkel harmóniában van.

Az azonos témához kapcsolódó meggyőződéseink összefüggő hálózatokat alkotnak a tudatunkban, ezeket nevezzük hitrendszereknek. Ezeknek több típusa létezik, mint például a saját tapasztalatainkból születő, a valamilyen vallási dogmát vagy filozófiát tartalmazó és a tudományos tényekhez kapcsolódó meggyőződéseink szövevényei. Az ok-okozat hitrendszerek, amelyek hétköznapi problémákra kínálnak megoldásokat szintén egy önálló kategóriát alkotnak. Ezeket a józan ész diktálja, ezért nem igényel erőfeszítést, hogy higgyünk bennük. Ide tartoznak az előző generációk summái az életről, a közhelyek, a népi vagy családi bölcsességek, mint például „járt utat járatlanra ne cserélj”, „ne szólj szám, nem fáj fejem”. Ezek a hitrendszerek nyújtanak leginkább komfortot, mert úgy érezzük, hogy törvényszerűségeket fogalmaznak meg az életről. Elfogadottak, kevesen vitáznak velük, noha a legtöbbször mély pesszimizmus húzódik meg mögöttük. Általában korábbi megfigyeléseken alapulnak, statikusak, ezáltal korlátozzák új dolgok felfedezésének a lehetőségét. Aki például a statisztikák miatt meggyőződésévé tette, hogy a betegség, amiben szenved halálos, az nehezebben ad esélyt magának egy váratlan gyógyulásra, vagy valamilyen kedvező fordulatra.

Ezzel szemben szinte naponta történnek indokolatlannak mondható, már-már csodával határos gyógyulások, amelyekre egyszerűen nem lehet logikus magyarázatot találni. A legújabb önismerettel és önfejlesztéssel foglalkozó módszerek egyre gyakrabban hangsúlyozzák, hogy az ember képes kilépni az anyagvilág törvényeinek fogságából és akár meghaladni ezeket a korlátokat. Ilyen önfejlesztő rendszer, például az indiai Védák autentikus ismeretanyagán alapuló Life Sutra módszer, amely a 21. századi nyugati ember számára kínál könnyen alkalmazható technikákat, amelyek segítségével bárki elültethet a tudatalattijában egy olyan hitrendszert, amely támogatja és célzottan elősegíti például a gyógyulását egy betegségből. Az idei Everness Fesztiválon többek közt erről is bővebben hallhatnak az érdeklődők.

Az Everness Fesztiválról bővebben: www.everness.hu

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.