Élet-Stílus

Depresszióba zuhanhatunk, ha sokat Facebookozunk

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 05. 01. 09:12

A közösségi oldalakat böngészve könnyen érezhetjük úgy, hogy mások sokkal sikeresebbek és boldogabbak nálunk, pedig ők is csak egy idealizált képet mutatnak meg magukból.

Minél többet lógnak a fiatal felnőttek a Facebookon, annál nagyobb az esélyük arra, hogy depressziósak legyenek – mutat rá a pittsburgh-i orvostudományi egyetem kutatása. A Brian A. Primack vezette kutatócsoport 1787 személy, 19 és 32 év közöttiek részvételével készített felmérést a közösségi média-használatról.

Önmagát gerjesztő folyamat

A résztvevők átlagosan napi egy órát töltenek a különböző közösségi oldalakon, és több mint negyedüknél mutatkoztak nagymértékben a depresszió jegyei. A kutatók felfedezték, hogy összefüggés van a depresszió mértéke, és aközött, hogy milyen gyakran és milyen hosszú ideig használják a közösségi oldalakat az alanyok.

A legvisszafogottabb és a leggyakoribb felhasználók között 2,7-szeres a különbség a depresszió kialakulásának valószínűségére vonatkozóan. Az egyik kutató, Lui yi Lin szerint az is lehetséges, hogy a depressziós emberek számára a közösségi média egyfajta űrt tölt ki, de az eredmények arra engednek következtetni, hogy maga a közösségimédia-használat képes úgy előidézni depressziót, hogy az a közösségi oldalak gyakoribb látogatásához vezet.

Keress más elfoglaltságot és kérj segítséget!

A tanulmány szerint a közösségi oldalak azért képesek depressziót kiváltani, mert a felhasználók saját életüket nagymértékben idealizálva mutatják meg, ami alapján úgy érezhetjük, hogy mások sokkal boldogabbak és sikeresebbek, mint mi vagyunk. Sőt, minél több időt töltünk a közösségi oldalak böngészésével, annál nagyobb eséllyel vagyunk kitéve az internetes zaklatásnak, meg persze az internet-függőség veszélyének is.

Akik sokat lógnak a közösségi oldalakon, és észreveszik magukon, hogy rossz a kedélyállapotuk, azoknak mindenekelőtt azt javasolják, hogy próbáljanak minél több más elfoglaltságot keresni maguknak, és az is erősen javasolt, hogy vegyék fel a kapcsolatot pszichológus szakemberrel. (Forbes)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.