Élet-Stílus

Önhitt, arrogáns kolléga mérgezi az életét? Így kezelje!

kolléga (kolléga)
kolléga (kolléga)

A BBC a Quora nevű kérdezz-felek oldal felhasználóit arról faggatta, hogy mit lehet tenni a beképzelt, arrogáns, csak saját magával foglalkozó kollégával, ismerőssel. Azt talán magyarázni sem kell, hogy ez az embertípus még a privát szférában is próbára teszi környezete türelmét, otromba, önző reakciói a munkahelyen hatványozottan károsak lehetnek.

A Quora válaszolói frappáns, életszerű tanácsokat adtak, kiválogattunk néhányat. Itt az idő kicsit felturbózni az érzelmi intelligenciánkat, ha nem akarunk rengeteg felesleges energiát kidobni az ablakon!

Úgy kell nekik a figyelem, mint a levegő

Angie Neik szerint az arrogáns emberrel úgy lehet a legjobban kijönni, ha dícsérjük, csodáljuk.

Elképesztően vágynak ugyanis a figyelemre, az elismerésre és jobban járunk néhány jó szóval, minthogy órákon át a saját magukról szóló kiselőadásokat kelljen hallgatnunk. Az arrogáns, beképzelt ember képtelen valódi beszélgetést folytatni, a dialógus fogalmát nem ismeri. Jobb hát kifogni a szelet a vitorlájából és megelőzni a nagy önfényezést. Egy másik felhasználó azért emlékeztet: aki igazán jó valamiben, az nem dicsekszik vele.

Van, hogy egyszerűen csak túl intelligensek

Bár néha az ellenkezőjére gondolhatunk, az arrogancia gyakran az intelligenciából fakad. Anna Butler tapasztalatai szerint az arrogáns emberek vagy nagyon intelligensek (vagy azt hiszik, hogy azok) vagy sikeresek, néhányan pedig a kettő metszetében helyezkednek el.

Azok, akik – jogosan vagy jogtalanul – azt hiszik, hogy okosak, egyszerűen képtelenek megérteni, hogy miért nemgondolkodik mindenki úgy, mint ők. A sikeres arrogánsok azt nem képesek megérteni, hogy a többiek miért nem tepernek olyan keményen az eredményekért, előrelépésért, mint ők. Ian Withrow úgy látja, hogy az arrogáncia tulajdonképpen egy védekező mechanizmus, az érintettek azért pozícionálják magukat mások fölé, mert valójában nincsen stabil önbizalmuk.

Ha egy ilyen személlyel kell munkakapcsolatot fenntartani, a legrosszabb amit tehetünk, hogy bizonytalanságot keltünk bennük, esetleg fenyegető játszákba kezdünk. Ehhez iszonyú türelmesen kell viszonyulni hozzájuk, időt kell adni viselkedésük megértésére. De még mindig hatásosabb, mint füstölögni és a bosszúról fantáziálni.

Mindent fekete-fehében látnak

Jill Uchiyama az arrogancia kialaulását a végletességre vezeti vissza. Az arrogáns ember nézőpontjaiből hiányoznak az átmenetek, valami csak fekete vagy fehér lehet. 3 módszert javasol. Egyikhez sem árt némi önuralom.

  • Lépj hátra, engedd, hogy elmondja, mi bántja, hallgasd végig, de nézz a távolba, majd menj el. Non-verbálisan nyilvánvalóvá kell tenni az egyet nem értést, de teljesen felesleges belemenni egy újabb, parttalan vitába.
  • Egyszerűen csak mondd, hogy “Akkor jó!” és menj tovább mosolyogva. Gyors megoldás, hasonlóan az elsőhöz, nem enged teret a felesleges szóváltásnak.
  • Viccelj. “Hát, Pista mindent tud a politikáról, amit ember csak tudhat. Mi talán beszélgethetnénk róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik