Élet-Stílus

Tényleg csak a pszichopaták tudják a választ erre a találós kérdésre?

Régóta tejed az interneten egy találós kérdés, amire állítólag csak a pszichopaták, vagy legalábbis az arra hajlamosak tudják megadni a helyes választ.

A történet egy fiatal lányról szól, aki nemrég veszítette el az édesanyját. A temetésen meglát egy férfit, akivel még sohasem találkozott. A lány nagyon vonzónak találja férfit, úgy érzi, hogy talán az idegen lehet számára a nagy Ő, szerelmes lesz első látásra. A lány néhány nap múlva megöli a nővérét. Vajon miért tehette?

A helyes válasz szerint azért, hogy újra láthassa a férfit a testvére temetésén. Jogosnak tűnik a felvetés, hogy ilyesmi csak egy valódi pszichopatának juthat eszébe. Vajon tényleg így van ez? Dr George Simon klinikai pszichológus szerint egyáltalán nem.

„Ez az úgynevezett teszt, ami jó ideje kering már az interneten, alapvetően értéktelen, még akkor is, ha elemiben hordoz némi relevanciát. A szakemberek egy több kérdésből álló teszttel, a Hare-lista segítségével mérik azt, hogy valaki mennyire hajlamos a pszichopátiára. A kérdéssor azonban önmagában nem elegendő, az adott személy múltbeli viselkedésének elemzésére is szükség van” – mondja.

A pszichológus kifejti, hogy a pszichopátia alapja az empátia kóros hiánya, ami mások értelmetlen, érzéketlen és kegyetlen bántásához vezethet. A betegség azonban nem olyan, hogy valaki vagy pszichopata, vagy nem. Inkább egy skálán mozgó állapotról van szó, nem egyforma mértékben hajlamosak pszichopátiára az emberek. Úgyhogy, bár a temetéses, testvérgyilkos találós kérdés kétség kívül érdekes, nem lehet egyetlen válasz alapján senkiről sem kijelenteni, hogy pszichopata.

(The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik