Mother and daughter grocery shopping
Élet-Stílus

Nem mindig a friss áru a legjobb választás

24.hu
24.hu

2016. 03. 27. 16:35

A fagyasztott élelmiszereknek meglehetősen alacsony a presztízsük a fogyasztók körében, holott kutatások bebizonyították, hogy sokkal több tápanyag és antioxidáns van bennük, mint a több napja hűtőben álló „friss” zöldségekben vagy gyümölcsökben.
Korábban a témában:

Legyünk őszinték, megboldogult kollégista korunk óta hányszor léptünk oda őszinte meggyőződéssel a nagy bevásárlásokkor a fagyasztott termékek pultjához? Szerintem nagyjából hasonló válaszokat kapnánk mindenhonnan. Felnőttként, kisgyerekes szülőként ugyanis igyekszünk mindenből a legfrissebbet megvenni, és abból főzni egy hétre előre. Tesszük ezt azért, mert szentül hisszük, hogy a friss egyben jobb is.

A statisztikák ugyanezt a vélekedést támasztják alá.

Háromból egy brit úgy véli, hogy a fagyasztott élelmiszerek rosszabbak, mint a frissek, 43 százalékukat pedig egyáltalán nem lehet meggyőzni, hogy ilyen terméket tegyen a kosarába.

Az Egyesült Államokban is hasonlóak a tapasztalatok, egy vizsgálatból kiderült, hogy ötből négy fogyasztó szerint a fagyasztott élelmiszerek egészségtelenek.

Érdekes ez az elutasító hozzáállás, hiszen köztudott, hogy az emberek a fagyasztást évezredek óta használják tartósításra. Az erre épülő iparág 1920-ban indult gyors növekedésnek, amikor a háztartásokban megjelentek az első fridzsiderek.

Emma Boyland elhízás-szakértő, a Liverpool University oktatója a fenti véleményekkel szemben állítja, nem mindig a friss élelmiszer a legjobb választás. Főleg akkor, ha a dolgot nem csupán egyetlen aspektusból közelítjük meg, hanem egészségügyileg, anyagi oldalról, illetve a környezetvédelem szempontjából is.

A sznobizmus a hibás?

Az elutasító magatartás mögött nagy valószínűség szerint a rossz marketing és a fagyasztott termékek kedvező ára áll. Az vásárlók ugyanis azt hiszik, hogy azért, mert olcsóbb, mint a friss termék, szükségszerűen rosszabb minőségű is. Holott az olcsóbb ár pusztán annak köszönhető, hogy alacsonyabb a termelési költségük, mint friss társaiknak.

Jégbe zárt tápanyagok

Tanulmányok kimutatták, hogy a fagyasztás remekül benntartja a gyümölcsökben és zöldségekben a tápanyagot. Az egyik kísérletben friss terméket tároltak a hűtőben legfeljebb három napig, négy fokon. Majd ugyanilyen termékeket fagyasztott állapotban tároltak a mélyhűtőben -20 fokon. A vizsgálatokból kiderült, hogy az antioxidánsok, és más kulcsfontosságú tápanyagok koncentrációja csökkent a hűtött termékben és végül alacsonyabb lett, mint a fagyasztott áruban.

A fagyasztott termék is beleszámít a szakemberek által ajánlott  napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztásba, úgyhogy ez is egy érv amellett, hogy a jégszekrény mindig fel legyen töltve.

Válogassuk ki, hogy mi kerül a fagyasztóba

Természetesen nem lehet minden élelmiszert fagyasztással jól tartósítani. A folyamatnak köszönhetően ugyanis jégkristályok alakulnak ki az étel belsejében. A kristályok annál nagyobbak lesznek, minél több vizet tartalmaz az adott étel, és minél nagyobbak a jégkristályok, annál nagyobb kárt tesznek az étel minőségében és szerkezetében.

A salátalevél, a gomba és az uborka nyers állapotban biztosan nem viseli jól a fagyasztást. De az egész hús, a hal, a hüvelyesek és a fűszerek jól tűrik a mínusz fokokat.

Megfőzve, elkészítve azonban sokszor még azokat az ételeket is le lehet fagyasztani, amik önmagukban nem állják ki a jég okozta megpróbáltatásokat.

Ha pedig a hétvégi ebédből nem maradt annyi, hogy a mélyhűtőbe is pakoljunk belőle, akkor manapság a szupermarketekben is többféle prémium fagyasztott termék közül válogathatunk – tanácsolja Emma.

(via Dailymail)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.