Élet-Stílus

A mélyhűtött zöldség jobb, mint a friss!

Az almát és a banánt tényleg nem szabad együtt tárolni? És a répától tényleg jobban fogunk látni? A mélyére megyünk a gyümölcs-zöldség mítoszoknak!

Az eatsmarter.de mítoszromboló érdekességeket gyűjtött össze mindennapi ételeinkről. Utánajártak például annak, hogy a friss zöldség vagy a mélyfagyasztott egészségesebb-e.

Nem a friss zöldség a legjobb

Általában a frissességet gondoljuk jobbnak, ám ez nem így van. Ha valaki azt hiszi, hogy több vitamin van a boltban vásárolt friss növényben, akkor téved, mert a szállítás és a tárolás során a természetes folyamatok lebontják a benne lévő C-vitamint. Ezzel szemben a mélyhűtött zöldségek – hamburgi tudósok szerint többek között a sokkolásos fagyasztás és az azonnali blansírozás miatt – több C-vitamint tartalmaznak, mint a boltban vásároltak.


Kép forrása: Thinkstock

A blansírozás a zöldségek rövid, konyhai hőkezelését jelenti, ami azonban nem pusztítja el az összes mikroorganizmust. Blansírozás után a zöldségek ropogósak maradnak, színüket megőrzik, héjuk eltávolítható. Otthon is lehet ezt gyakorolni (sokan talán nem is tudják, hogy ezt csinálják): a megtisztított babot, zöldborsót, padlizsánt szűrőkanálban 1-3 percre forró vízbe helyezzük, kiemeljük, aztán hirtelen jéghideg vízzel lehűtjük, a puhulást megakadályozandó. Spenótot például gőzben lehet blansírozni.

Almát és körtét ne tároljunk együtt.

Egy másik mítosznak is utánajárt az Eat Smarter: eszerint almát és körtét sosem szabad együtt tárolni. Ez tényleg igaz: az almában ugyanis etilén van, ami meggyorsítja a körte érését, ami így könnyen megromolhat. Éppen ezért az almát és a körtét jobb, ha külön tároljuk.

Szeretne még többet tudni? Kíváncsi, hogy a sárgarépától tényleg javulhat-e a szeme? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik