Élet-Stílus

Fizetésemelést szeretne? 10 tanács, hogy meg is kapja

Szeretne fizetés-emelést kérni, de fél főnökével beszélni? Nem tudja, hogyan kellene viselkednie, mit kellene mondania, hogy célt érjen? Kényesnek és kellemetlennek tartja, hogy anyagiakról tárgyaljon?

Martin Wehrle, Németország legnépszerűbb karrier coach-a és fizetéstárgyalási szakértője könyvében (aminek címe: 30 Minuten für Ihre Gehaltserhöhung) jó pár hasznos tanáccsal lát el minket, hogyan kérjünk fizetésemelést. Kiragadtuk a 10 legfontosabb pontot.

  1. Tegye mérlegre teljesítményét!

Egyértelmű, hogy csúcsteljesítményért csúcsfizetés dukál. Ezt a főnökének is el kell ismernie. Azonban ha Önnek átlagos vagy átlagon aluli a teljesítménye, akkor ne ácsingózzon béremelés után.

  1. Járjon utána piaci értékének!

Ugyanúgy, mint mikor lakást vagy autót akar eladni, körbenéz a piacon, mielőtt meghirdeti a portékáját. Tudja-e az Ön teljesítményének, mennyi az aktuális piaci értéke? Érdemes utánanéznie az interneten a szakmai díjszabásoknak, körbekérdezni volt kollégákat. Persze, sokszor ezek tabutémák. Nyilván függ a régiótól, a cég nagyságától is a bér. Minél nagyobb a  cég, annál magasabb a fizetési színvonal.

  1. Időzítsen okosan!

Wehrle szerint olyan a büdzsé, mint egy torta. Először érintetlen, aztán mindenki nekilát, a szeletek egyre csak fogynak, míg a végén mindenki az utolsó szeletért küzd. Ezért a fizetésemelés-kérést sem célszerű év végére hagyni, amikorra kiapadnak a források, hanem inkább nyárra vagy ősz elejére tanácsos időzíteni. Az sem mindegy, a hét melyik napjára teszi. Hétfőn még minden főnök a telefonon lóg, e-mail hegyeket olvas és meetingeken ragad. Pénteken viszont már gondolatban a hétvégét tervezi. Így marad a kedd, szerda, csütörtök. Ne spontán elbeszélgetés legyen, hanem kérjen előre időpontot. Ideális időzítés lehet egy sikeres projekt lezárása, amikor nyilvánvaló az Ön eredményessége. Ezenkívül döntő lehet a főnök napi hangulata. Tehát például ha a vezetője utálja a reggeleket, akkor ne 8:15-re kérje az elbeszélgetést.

  1. Fontos a jó fellépés!

Ha meg akarja győzni főnökét, akkor meggyőzően kell fellépnie. Ha szerény vagy bizonytalan, akkor kételkedni fognak a teljesítményében. Tisztán és világosan beszéljen. Ne koldusként, hanem tárgyalópartnerként viselkedjen. Koldus az, aki alamizsnát kér ellenszolgáltatás nélkül. Önre ugye ez nem igaz? Barátságos hangnemet üssön meg, ne legyen sem megalázkodó, sem fenyegetőző. Ha profi a fellépése ebben a szituációban, akkor a főnöke azt fogja gondolni, céges ügyekben is ilyen magabiztosan jár el.

  1. Legyenek jó érvei!

Jó érvnek számít az, ha például olyan feladatokat végez el, amivel a cég spórol, például hozott egy új munkatársat a céghez, amellyel a vállalat megspórolta a fejvadász költségeit. Új termékeket, szolgáltatásokat talált ki, amelyek új bevételi források a cégnek. Gondolja végig, vezessen teljesítménynaplót, amelyben rögzíti, mivel járult hozzá a cég sikereihez. Például betanított új kollégát vagy ötletét sikeresen megvalósították, átvett egy képviseletet vagy eredményesen zárt le egy fontos projektet.

  1. Gondolkodjon a főnöke fejével!

A főnökének is van felettese, aki felé neki is bizonyítania kell. Ha Ön ismeri főnöke céljait és abban támogatja, akkor Ön pénzt ér vezetője számára. Ha látja, hogy Ön az előnyére szolgál, akkor támogatni fogja. Máskülönben főnöke egy szerencsétlen fociedző lesz, akinek a csapata sosem nyeri meg a bajnokságot és veheti ő is a kalap-kabátját.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
  1. Gondoskodjon róla, hogy vezetője kapjon valósághű képet az Ön teljesítményéről!

Nemcsak az a döntő, hogy Ön mennyit teljesít, hanem ebből mit lát a főnöke. Gondoskodjon arról, hogy felettese tudjon az Ön eredményeiről. Meetingeken, személyes elbeszélgetéseken emelje ki eredményeit, milyen problémákat sikerült legyűrnie, milyen előrelépéseket sikerült tennie.

  1. Fontos a jó kezdés.

Ne azzal indítson, hogy “főnök, beszéljünk a fizetésemelésemről”, hanem inkább a céges jövőjéről. Így nem sokkolja egyből a felettesét. Ennek ellenére főnöke lehet, hogy meglepettnek fog tűnni, még akkor is, ha nem az. Lehet, hogy a cég rossz pénzügyi hátterére hivatkozik, még akkor is, ha az nyereséges.(Ezért hasznos, ha előzetesen tájékozódik a cég valós helyzetéről, mert akkor erre egyből tud kontrázni.) A vezetője lehet, azért nem mond elsőre igent az Ön kérésére, mert akkor lavinát indítana be a kollégák között. Ezért inkább próbára teszi Önt. Az ellenállás nem feltétlen elutasítás. Tárgyaljon vele.

  1. Gondolkodjon alternatív megoldásokban is.

Aki csak egy irányt ismer, hamar zsákutcába jut. Lehet, hogy más formában fogja kapni a fizetésemelést, például céges autó, utazási költség elszámolása, dolgozói kedvezmény, sport, telefon, internet-hozzájárulás. Ha elsőre főnöke elzárkózik, találjanak ki egy célt, amit ha Ön teljesít, akkor prémiumot kap érte.

  1. 3 cél stratégia!

Találjon ki egy maximális, egy minimális és egy alternatív célt még tárgyalás előtt.

Egy tárgyalás 50 százalék érvelésből áll, a maradék 50 százalék taktika és pszichológia.

Ha további infókat szeretne, Facebookon itt megtalál: https://www.facebook.com/Menta-Life-coaching-456802224502653/?fref=ts

Ajánlott videó

Olvasói sztorik