ISLAMABAD, PAKISTAN - OCTOBER 17: A Pakistani man reads Quran, Islam's Holy Book, at Bari Imam shrine in Islamabad, Pakistan on October 17, 2015. Metin Aktas / Anadolu Agency
Élet-Stílus

Mit tippel, a Biblia, vagy a Korán tobzódik inkább az erőszakban?

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

bringamániás. 2016. 02. 10. 14:07

Nem szubjektív ítéletet alkotott, hanem kőkemény adatokon alapuló, precíz analízist végzett a kereszténység, és az iszlám szent könyvein Tom Anderson, programozó, aki arra volt kíváncsi, hogy a Korán tényleg erőszakosabb-e a Bibliánál.

Az inspiráció nyilvánvaló: az iszlám terrorizmust sokan értelmezik úgy a nyugati, zsidó-keresztény kultúrkörben, hogy a muszlim hitből fakad, hisz az egy erőszakkal átitatott, sőt azon alapuló vallás.

Anderson Odintext nevű szövegelemező szoftvere kevesebb mint két perc alatt „olvasta el” és elemezte ki a teljes Bibliát, illetve a Koránt. Előbbiből az Ó-, illetve az Újszövetség 2014-ben kiadott, új nemzetközi verzióját (NIV) vették alapul, míg utóbbiból az 1957-es, angol nyelvű kiadást, ami az egyik leggyakrabban használt verzió.

A programozó azt írja, munkatársaival sokat gondolkodtak azon, hogy a vizsgáltban külön kezeljék-e az Ószövetséget, aminek harminckilenc könyvéből az első öt a zsidó Tóra, illetve az Újszövetséget, amit csak a keresztény vallás ismer el szent könyvként. Végül két szempont miatt úgy döntöttek, hogy külön vizsgálják őket. Egyrészt, mert több száz év eltéréssel íródtak, másrészt pedig a teljes, mind a hatvanhat könyvet tartalmazó Biblia sokkal terjedelmesebb a Koránnál. Összevetésképpen: míg az Ószövetség nagyjából 623 ezer, az Újszövetség pedig 185 ezer szóból áll, addig a Korán kb. 78 ezer szót tartalmaz.

Héber biblia (kép: 123rf.com)

A szent könyvekből először érzelmi állapotnak megfelelő szavakat kerestek, majd ezeket csoportosították pozitív, illetve negatív érzelmekre. Ekkor még nem találtak szignifikáns különbségeket: mindhárom könyvben nagyjából húsz százaléknyi negatív, és harminc százaléknyi pozitív érzelemre utaló szót találtak. Az Ószövetség volt enyhén negatívabb a másik két könyvnél.

újszövetség (újszövetség, )
Újszövetség

Egy réteggel mélyebbre ásva, nyolc konkrét érzelemtípusra kerestek rá: öröm, elhivatottság, harag, undor, szomorúság, meglepetés, félelem (szorongás), illetve bizalom. A végeredmény: a Biblia két könyve és a Korán megközelítőleg ugyanannyi meglepetésre, szomorúságra és undorra utaló szót találtak. A Bibliában egyértelműen nagy a haragra utaló szavak aránya, míg a Koránban az öröm mellett a félelemre (szorongásra), és a bizalomra utaló szavak száma is magas.

A man reads the Quran at the Omar mosque in the Islamic Cultural Center of Madrid on November 20, 2015. AFP PHOTO / PEDRO ARMESTRE / AFP / PEDRO ARMESTRE
Korán (fotó: Europress)

A szövegek egybevetése után úgy tűnik, hogy a három könyv közül egyértelműen az Ószövetség a legerőszakosabb. Az gyilkosságra és pusztításra utaló kifejezések valamivel többször szerepelnek az Újszövetségben (2,8%), mint a Korában (2,1%), ám az Ószövetség ebből a szempontból messze kimagaslik (5,3%) – írja Anderson.

A kutatók leszögezték, hogy a szent szövegek elemzéséről írtak tanulmányt, és nem arról, hogy melyik vallás erőszakosabb a másiknál. „Tisztában lennünk azzal, hogy az Ó-, és Újszövetség, valamint a Korán a legfontosabb, de koránt sem az egyetlen irodalmai a vallásoknak.”

(via: Odintext, The Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.