Élet-Stílus

Brazília beveti a hadsereget a Zika-vírus ellen

A kormány 220 ezer katonát vezényelt ki a szúnyogok által terjesztett betegség megfékezésére.

A katonák házról-házra járnak, hogy átadják azokat a szórólapokat, amelyekben leírják, hogyan lehet megelőzni a Zika-vírus által terjesztett betegséget, amely miatt több ezer gyermek agya nem fejlődik ki megfelelően – írja a BBC News.

A katonák bevetését azután jelentette be a kormány, hogy az ország egészségügyi minisztere, Marcelo Castro arról beszélt, hogy Brazília vesztésre áll a vírus ellen. Castro szerint a katonákat február 13-án küldik ki a röplapokkal, amelyben tanácsokat adnak, hogyan lehetne felszámolni a szúnyogok táptalaját.

Hétfőn az Egészségügyi Világszervezet a WHO jelentette be, hogy Kanada és Chile kivételével az egész amerikai kontinensen végigsöpörhet Zika-vírus. Egyelőre nem jelentették, hogy az Egyesült Államok szárazföldi részén bárkit is megfertőzött volna a csecsemők agyában maradandó károsodásokat okozó Zika, de Hawaiit már elérte a vírus.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy a Zika-vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

Brazíliában tavaly óta 3893 csecsemő jött világra súlyos agyi és koponya-elváltozással, ami több mint harmincszorosa az utóbbi öt évre jellemző számoknak – mutatott rá a WHO.

A vírus azért terjedhetett el villámgyorsan tavaly május óta a térség országaiban, mert a népesség nem rendelkezik védettséggel vele szemben, illetve jócskán elszaporodtak a vírust hordozó szúnyogok – írta közleményében a világszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik