Nagyvilág

Egész Amerikán végigsöpörhet a Zika-vírus

Csak Kanadában és Chilében nincs jelen a kórt terjesztő moszkitófaj.

Egész Amerikán végigsöpörhet a Zika-vírus, melyet már 21 országban fedeztek fel – közölte az ENSZ Egészségügyi Világszervezete. A kórokozó ellen nincs hatásos gyógymód, több országban azt javasolták a nőknek: egy ideig ne essenek teherbe, a vírus miatt ugyanis már több ezer csecsemő jött világra súlyos fejlődési rendellenességgel.

Az Afrikából származó vírus tavaly májusban bukkant fel Brazíliában. Az amerikai kontinensen élőknek nincs természetes védettségük a kórokozóval szemben, amely nemcsak mérsékelt lázat, fejfájást és kötőhártya-gyulladást okozhat, de azt is, hogy a magzat agya nem fejlődik ki rendesen.

A vírus egy olyan moszkitófaj csípésével terjed, amely Kanada és Chile kivételével az egész kontinensen megtalálható. Az eddigi vizsgálatok szerint a fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes maradt, de csak Brazíliában négyezer baba jött világra úgynevezett „kisfejűséggel”. A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet a várandós nőktől azt kérte, hogy keressék fel orvosukat azelőtt és azután is, hogy az érintett régiókba látogattak. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik