Élet-Stílus

Los Angelesben is imádták a Saul fiát

Nemes Jeles László alkotása nyerte el a legjobb külföldi film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől.

Folytatódik a Saul fia diadalútja Amerikában. A Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége (LAFCA) vasárnap immáron 41. alkalommal szavazott az elmúlt év filmterméséről. A legbefolyásosabb amerikai sajtóorgánumoknak dolgozó ötvenhét filmkritikusból álló testület Nemes Jeles László első mozifilmjét szavazta meg 2015 legjobb külföldi filmjének. Az 1975-ben alapított Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége ezúttal díjazott először magyar filmet. A legjobb színész kategóriában Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője lett a szavazás második helyezettje. Az ünnepélyes díjátadó január 9-én lesz Los Angelesben.

Múlt héten a mértékadó ítészeket tömörítő New York-i Filmkritikusok Egyesülete (NYFCC) is 2015 legjobb elsőfilmjének szavazta meg a Saul fia című magyar filmet. A befolyásos National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai pedig az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László játékfilmrendezői bemutatkozását. A filmesek bibliájaként számon tartott Variety magazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – 10 Directors to Watch – névsorát. A kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat.

A Saul fiát a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a húsz filmből álló listát, melyen a magyar produkció a nyolcadik lett. Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit: a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága volt: Nemes Jeles első filmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt. A filmet itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban három hét alatt több mint 157 ezer néző látta novemberben. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik