Élet-Stílus

Itt az őrületbe kergető matekpélda megoldása! Sikerült rájönni?

matekpélda (matematika, )
matekpélda (matematika, )

Szingapúrban ezt a 14-15 évesek oldják meg, a tananyag része, mi feladtuk a leckét az olvasóknak. Sikerült megfejteni?

Tegnap este tornáztattuk meg olvasóink agyát, felidézzük a feladatot, hátha valakinek most ugrik be a megoldás.

A feladat: Albert és Bernard nem sokkal ezelőtt ismerkedtek meg Cheryllel, és arra kíváncsiak, hogy a lány mikor ünnepli a születésnapját. A lány nem árulja el, csak tíz lehetséges dátumot mond. Ezek a következők: május 15, május 16, május 19, június 17, június 18, július 14, július 16, augusztus 14, augusztus 15 és augusztus 17.

A lány még azt is megtette, hogy az egyik fiúnak elárulta a hónapot, a másiknak a napot. Ezek után Albert azzal állt elő, hogy „Nem tudom, mikor van Cheryl születésnapja, csak ezt tudom, hogy Bernard sem tudja.” Erre Bernard: „Először én sem tudtam, de már tudom.”

Végül Albert válasza: „Akkor most már én is tudom.”

A kérdés: mikor van Cheryl születásnapja?

Rengeteg hozzászólás jött, köztük a jó eredmény is. Most akkor eláruljuk, levezetjük.

Július 16-án van a kislány születésnapja. Jön a levezetés.

Tíz dátum van, mindegyik 14-e és 19-e között, de 18-a és 19-e csak egyszer fordul elő. Tételezzük fel, hogy Albert tudja a napot, de akkor Bernardnak esélye sincs rájönni a hónapra, így csak Albertnek súghatta meg a lány a hónapot.

Innen már el tudunk indulni, Albert biztos benne, hogy Bernard nem tudja a születésnapot, így a májusi és a júniusi hónapok kiesnek, mert 19-e és 18-a csak ebben a két hónapban szerepel.

Már Bernard is tudja, hogy ez a két hónap nem szerepelhet. Innen már ő jöhet rá a hónapra. Lehet július 16-a, augusztus 15-e és 16-a. Albert már tudja a pontos napot, ennél a pontnál rá kellett jönnie, hogy az augusztus is kiesett, maradt tehát július 16-a.

Ugye, már értik?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik