Élet-Stílus

Mitől férfias egy arc?

arc (arc)
arc (arc)

Döntő szerepe van a magasságnak és a testsúlynak.

Az, hogy mennyire látunk valakit férfiasnak, meghatározza, hogy mennyire tartjuk vonzónak, és milyen egyéb tulajdonságokat tulajdonítunk neki, például hogy mennyire tartjuk vezető személyiségnek vagy megbízhatónak. A nagy-britanniai St. Andrews Egyetemen készült kutatásról a Medical News Today készített beszámolót.

“Fontos, hogy megértsük azokat a fizikai alaptulajdonságokat, amelyek bennünk a férfiasság sztereotip képét alakítják” – mondja Iris Holzleitner, a St. Andrews Egyetem PhD-hallgatója. “A kutatásunkban azt mutattuk meg, hogy a férfiasnak észlelt arcnak vannak bizonyos fizikai tulajdonságai.”


Kép forrása: Thinkstock 

Korábbi vizsgálatokban egy arc férfiasságát a női és a férfi arc alakjától való átlagos eltéréssel próbálták mérni. A nők azonban ennek megítélésében nem voltak következetesek. A mostani vizsgálatban női és férfi arcok háromdimenziós képét használták, és arra voltak kíváncsiak, hogy egy arc férfiasságának megítélése függ-e olyan tényezőktől, mint a feltételezhető testsúly, illetve magasság.

A háromdimenziós arcképek alapján a résztvevőknek nemcsak az illető férfiasságáról kellett nyilatkozniuk, hanem azt is megkérdezték, hogy milyen magas és milyen súlyos lehet az illető az arca alapján. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a magasság és a testsúly arcon észlelhető jelei sokkal inkább meghatározták a magasság és a testsúly észlelését, mint a valós magasság és testsúly.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik