Élet-Stílus

23 centivel hosszabbították meg egy kínai nő lábát

Az operációra azért volt szükség, mert a 21 éves Xu bal lába egy gyerekkori fertőzés miatt nem fejlődött rendesen.

Még általános iskolás volt, amikor a most 21 éves kínai lány, Xu Juan combcsontját megtámadta egy ritka baktérium. A kislány hiába panaszkodott fájdalomra, a szülei nem vitték orvoshoz, mert mint mondják, nem volt pénzük az ellátásra. Xu-t emiatt éveken keresztül nem is látta orvos, amikor már kamaszként végre eljutott egyhez, kiderült, hogy a baktérium miatt a csípője és a térde is rosszul fejlődött.

Xu jobb és bal lába között ekkor már 23 centiméteres különbség volt, csak bot segítségével tudott járni, és ha járt is, állandó fájdalmak gyötörték. A szülők az első diagnózis után éveken keresztül gyűjtögettek lányuk gyógykezelésére, ám mire összejött egy nagyobb összeg, Xu Juan betöltötte a huszadik életévét is.


Kép forrása: The Daily Mail

Dr. Hu Yihe, akit a család végül megkeresett, vállalta, hogy egy rendhagyó eljárás során visszaadja a lánynak az életét, méghozzá úgy, hogy meghosszabbítja a rövidebb lábát. Xu-t az orvosa felkészítette arra, hogy az eljárás igen fájdalmas lesz, tekintve, hogy minden nap saját magának kell majd megfeszítenie annak az eszköznek a csavarját, ami az inakat, az izmokat és a szöveteket hosszabbította.

„Az első szakaszban minden nap csak egy milliméterrel hosszabbíthattuk meg a végtagot, egyéb esetben a szövetek súlyosan károsodtak volna” – nyilatkozta az orvos, aki elárulta, ha ennél gyorsabban akartak volna haladni, az akár egy életre lebéníthatta volna a lányt. A hosszabbítás egy teljes éven keresztül zajlott, ezt követően – az eljárás második szakaszában – dr. Hu és orvosi stábja egy több órás műtét keretében protézissel pótolta a lány sérült csípőcsontját, majd később a térdét is.

Az eljárássorozat idén februárban ért véget. Az orvosok azt remélik, a rehabilitációja után Xu segédeszközök nélkül tud majd járni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik