Élet-Stílus

Halálra eheti magát a folyton éhes kisfiú

Egy ritka betegség miatt nem érzi, mikor evett eleget.

A kis Geezer Buxton mindössze három hónapos volt, amikor az orvosok a rendkívül ritka, Prader-Willi-szindrómával diagnosztizálták. Egy betegséggel, ami azzal jár, hogy folyton éhes, és gyakorlatilag mindent megeszik, ami a keze ügyébe kerül.

A kisfiú szüleinek, a 43 éves Michelle-nek és a 39 éves Craignek a diagnózis óta saját bevallása szerint egy merő rettegés az élete: attól tartanak, hogy gyermekük egy óvatlan pillanatban a csillapíthatatlan éhség miatt olyasmit is megeszik, amit nem kellene. Vagy, ami még rosszabb, akár halálra is eheti magát, hiszen nem tudja, mikor evett eleget.

2011-ben például a szintén PWS-ben szenvedő, kétéves Alfie Mazeika egy esküvőn egymaga eltüntette a háromemeletes esküvői tortát, de beszámoltak arról az ötéves kisfiúról is, Zach Tahirról, aki a betegség miatt olyan éhes volt, hogy az üvegcserepeket, sőt a tapétát is képes volt megenni.


Kép forrása: The Daily Mail

A Prader-Willi-szindróma egyébként nagyon ritka, a világon mindössze egy maroknyi újszülöttet érint, akiknél az evésproblémák mellett egyéb tünetek is jelentkeznek. Lassabban fejlődnek kortársaiknál és az izmaik is erőtlenebbek.

„Amikor az orvosok diagnosztizálták Geezert, fogalmam se volt, mire kell felkészülnöm” – meséli az édesanya, majd hozzáteszi, első dolga az volt, hogy az interneten hasonló betegségben szenvedő gyerekek szüleit kereste, hogy megtudja, milyen betegséggel van dolguk. „Rettenetes dolgokat meséltek. Volt olyan anyuka, aki kénytelen volt lelakatolni a spejzt, hogy gyermeke ne férjen hozzá az ételhez, de olyan is, aki folyton a kicsi nyomában járt, nehogy a gyerek éhségében mérgezőt egyen.”

Az édesapa azt is elmondta, noha a betegség genetikus, azt az orvosok sem tudják megmondani, kinél és miért alakul ki. „Nem örökletes, szóval gyakorlatilag bárkivel előfordulhat” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik