Élet-Stílus

Tippek a kellemetlen lehelet ellen

Tapasztalta már azt a rémes helyzetet, amikor egy amúgy rokonszenves ember beszél Önhöz, ön pedig legszívesebben elmenekülne a taszítóan rossz szagú lehelete elől?

A fogpótlások, a hidak, koronák, rögzített és kivehető fogsorok más jellegű, de hasonlóan gondos ápolást igényelnek, mint az eredeti, természetes fogak. Bár a protézisek már nem jelzik fájdalommal, ha baj van, tisztán tartásuk, gondozásuk több szempontból legalább olyan fontos, mint az eredetieké. Nézzünk néhány alapvető érvet, amely fokozott odafigyelésre int!

Védjük a megmaradt fogakat!

Aki részleges, kivehető fogsort visel, annak a megmaradt természetes fogai védelmében is figyelnie kell a jó szájhigiéniára. A műfogsor és a valódi fogak találkozásánál, a protézist az eredeti fogakhoz erősítő kapcsok zugaiban ugyanis fokozottabb a lepedék lerakódása, ami egy idő után fogkővé szilárdul, és könnyen károsítja az eredeti fogak zománcát. A lepedéken, illetve az ínyre, a lágyrészekre támaszkodó műanyag vagy fémelemek alatt megbújó ételmaradékokon hamar elszaporodnak a baktériumok, gombák, amelyek ínygyulladást okozhatnak.

Az ínygyulladás rontja az állkapocs fogmegtartó képességét: a tasakossá váló, gyulladt ínyben meglazulhatnak a fogak, ami további fogvesztéshez vezethet. A szájüreg egyéb részeinek egészségét is őrzi a gondos ápolás: a nyelvet, az ínyt is érdemes rendszeresen puha kefével átdörzsölni, a lepedéket eltávolítani róla, és például a teljes felső fogsorprotézist viselőknek különösen ajánlatos a műfogsor tisztításakor a szájpadlást is megtisztítani, hogy a nyálkahártya épségét, vérbőségét megőrizze.

Ha kíváncsi, hogy tarthatja frissen a leheletét, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik