Élet-Stílus

A nő, aki segített Pistorius futólábainak tervezésében

Aimee Mullins világszínvonalú atléta, színésznő, modell volt az első, aki viselte a gepárdról mintázott futólábakat.

Az 1976-os születésű Aimee Mullins, szárkapocscsont nélkül született. Az orvosok szüleinek azt mondták az egész életét kerekesszékben kell majd leélnie. Azonban egy másik kórházban térd alatt amputálták a lábait és rá egy évre már műlábain ünnepelte születésnapját. A kis Aimee imádott sportolni. Rendszeresen járt úszni, biciklizni, focizni és síelni is.

A Georgetowvn Egyetem ösztöndíjas hallgatója volt, ahol csapatot szervezett az 1996-os paralimpiára is. Ő volt az első, aki kipróbálta a titán-szénszál-szilikon műlábakat, és az olimpián meg is döntötte az addigi felállított rekordot 100 és 200 méteres síkfutásban.


Fotó: AFP / Valery Hache

Sportélete hasonló a nemrégiben barátnője megölése miatt elítélt Oscar Pistoriuséhoz, aki szintén a gepárdlábának köszönhette sikereit.

Modell

A Penthagonban is dolgozott, mint elemző. Több innovátorral együttműködve jelenleg is azon fáradozik, hogy minél jobb, kényelmes, egyedi protéziseket alkosson. Mint egy modell, megjárta London és Párizs kifutóit is, és számos újság címlapján szerepelt.

Sztereotípia

Több tucat lábával érkezik azokra az előadásokra, amelyeket azért tart, hogy véget vessen a sztereotipiáknak, amely szerint az, akinek hiányzik valamelyik végtagja az fogyatékos. Ahogy az alábbi videóban is említi: „Pamela Andersont sem nézi senki fogyatékosnak, pedig sokkal több protézis van benne, mint bennem.”

A tanlságos kisfilmet itt megnézheti:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik