Élet-Stílus

Két nap diéta többet ér, mint a folyamatos

A heti két nap koplalás sokkal hatásosabb, ha fogyni akarunk, mint a folyamatos kalóriaszámlálás.

Kiderült, hogy azok a nők, akik heti két alkalommal csak gyümölcsöt, zöldséget és sovány húst esznek. míg a többi napon azt fogyasztanak, amit csak akarnak, közel kétszer annyit fogynak, mint azok, akik mindvégig diétáznak.

A Dél-Manchesteri Egyetemi Kórház kutatói 115 önként jelentkező nőt háromféle csoportba osztottak, különböző fogyókúrás étrendekkel. Az első csapat heti két nap maximum 650 kalóriát vehetett magához úgy, hogy semmilyen szénhidrátot, mint tészta, kenyér stb. nem ehettek. Ám a másik öt napon annyit és azt ehettek, amit csak szerettek volna – de azért az egészséges ételeket javasolták nekik.

A második csapatot szintén eltiltották a szénhidrátoktól két napra, de nem szabták meg az összkalória-bevitel mennyiségét, a hét többi napján pedig szintén azt ehettek, amit akartak. A harmadik társaság pedig olyan fogyókúrás étrendet kapott, amely folyamatosan napi 1500 kalóriát engedélyezett, valamint kerülniük kellett a zsíros ételeket és az alkoholt.

Három hónap után azok a nők, akik a heti két napos diétát követték, átlagosan 4 kilót adtak le, közel kétszer annyit, mint a „teljes állásban” fogyókúrázók, akik csupán 2,4 kilótól szabadultak meg. Dr. Michelle Harvie, a kórház mellrák prevenciós központjának munkatársa szerint a kétnapos böjt hatása úgymond „áthúzódott”, azaz azokon a napokon is hatott, amikor épp szabadon táplálkoztak. Egyébként a nők szemmel láthatóan a dőzsölős öt napon is előnyben részesítették az egészséges táplálkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik