Élet-Stílus

Budapesten Brian Ferry

Korábbi lemondott fellépése után Budapesten ad koncertet a rockzene egyik legnagyobb ikonja, az ex-Roxy Music Brian Ferry. A nyár óta brit birodalmi lovaggá ütött elõadó az Arénába várja híveit.

Brian ferry nevét a 70-es évekbõl ismerhetjük, amikor a Roxy Music-kal beírta magát az összes rocklexikonba. Karaktere egyesíti Sinatra kiegyensúlyozottságát, Gainsbourg átütõ karizmáját és Lou Reed intenzív kisugárzását, ehhez társult a Roxy Music az underground zenét populárissá tevõ kreativitása.

Ferry az angliai Washingtonban született és már iskolás évei alatt eltökélte, hogy életében a kreatív mûvészetek játsszák majd a fõszerepet, eleinte az írás és a színjátszás érdekelte, de hamar kialakult, hogy igazi szenvedélye a zene és a képzõmûvészet. A Newcastle-i Egyetem Képzõmûvészeti Karán folytatott tanulmányokat, itt ismerkedett össze a mûvészguru Richard Hamilton-nal, a Brit Pop-Art alapító atyjával és ez az ismeretség kitörölhetetlen nyomokat hagyott mûvészetén és egyszersmind inspirációt adott késõbbi munkásságához. Bryan Ferry késõbb maga is úgy fogalmazott, hogy a Roxy Music-korszak kezdeti éveiben a zene és a képzõmûvészet iránti kettõs rajongás ihlette a dalokat.

A Roxy Music-ot barátokkal és közeli ismerõseivel Graham Simpson-nal közösen alapította 1970-ben. Olyan neveket találunk az alapító tagok között, mint pl. Brian Eno-t (akinek a nevével a U2, David Bowie, Coldplay, David Byrne, Talking Heads pályafutása kapcsán is összefuthatunk), valamint Paul Thompson, Andy Mackay, Dexter Lloyd, Phil Manzanera. A zenekar azonnal óriási sikereket könyvelhetett el magának – és ami igen ritka – egyszerre hódította meg a „komoly” artrock híveket és a korabeli mainstream pop rajongókat is.
A Roxy Music elsõ slágere a ’Virginia Plain’ volt ezt követte számos slágerlista vezetõ dal és album. A második ‘For Your Pleasure’ c. album megjelenésének idején már egészem kifinomult hangzásbeli fortélyokkal operáltak elképesztõ érzékkel keverték a romantikát a zenei stíluskombinációkkal.

A ’70-es évektõl a ’80-as évek elejéig megszerezték és konzekvensen megtartották vezetõ szerepüket és nemcsak a rock- illetve a popzene mûfajában, hanem valamennyi e két alapmûfajon alapuló, azokból továbbfejlesztett újszerû trend viszonylatában is.

1973-tól szólókarriert is épít Ferry. 1985-ös Boys and Girls – immáron egyébként 6. – szólólemeze az angol toplista elsõ helyén landolt és ezzel egyidejûleg ez lett Ferry legkedveltebb albuma az USA-ban is. A szóló karrier 1973 és 2010 között 13 stúdióalbumot termett, köztük olyanokat mint a ‘Let’s Stick Together’, a ‘Boys and Girls’, a ‘Taxi’, az ‘Olympia…és a többi.

Volt egy csepp szünet, amikor mellõzte a zenét, de 1999-ben ismét pályára állt és ekkor hozta a össze a ‘As Time Goes By’ albumot, amely Grammy jelölést is kapott. 2007-ben elõállt a “Dylanesque” c. albummal. Az album a brit listákon 10 legjobb lemez egyike lett és Ferry végigturnézta vele Angliát.

2008-ban BMI (Broadcast Music Incorporated) elsimerést kapott, ezzel csatlakozott õ is ama elõkelõ társasághoz, amelynek addigi tagjai pl. Peter Gabriel, Ray Davies, Steve Winwood,Van Morrison voltak.

Bryan Ferry idén turnézik Olympia címû legújabb albumával, ennek részeként léõp fel Budapesten is.

Bryan Ferry nemcsak zenél, hanem „celeb” is, akit nem a média gerjesztett azzá, hanem sokszínû, kalandos élete és munkássága révén került a társasági események középpontjába vagy a lapok címoldalára. A legaktuálisabb „celeb-hírek” vele kapcsolatban, hogy Kate Moss esküvõjén õ volt „A Zenei Attrakció” továbbá, ami persze már túlmutat a bulvár híreken, hogy az angol királynõ nyár közepén lovaggá ütötte az énekest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik